Od države dobila 250.000 kuna jer su joj hrvatske snage u Oluji ubile oca, a sad novac mora vratiti

Foto: Ilustracija/123rf, Screenshot/YouTube

OPĆINSKI sud u Gospiću svojom nepravomoćnom presudom naložio je jednoj stanovnici Like da Republici Hrvatskoj mora vratiti 252.000 kuna te platiti 10.000 kuna sudskih troškova, piše KAPortal. Zanimljivost ovog slučaja je u tome što je istoj ženi Republika Hrvatska isplatila 132.000 kuna odštete (koja je s kamatama i troškovima postupka narasla na tih 250.000 kuna) za smrt oca u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, te sada traži taj novac natrag.


Žena je, naime podnijela tužbu protiv Republike Hrvatske smatrajući da su joj oca tijekom Oluje ubile hrvatske snage, vojska ili policija, a da je on tada bio civil, potražujući odštetu od države. U travnju 2010. godine na Općinskom sudu u Korenici donesena je nepravomoćna presuda u korist Republike Hrvatske, koja je godinu kasnije preinačena na Županijskom sudu u Karlovcu, a njome je naložena isplata odštete.

Revizijom slučaja potvrđena prva presuda iz Korenice

Zbog proteka vremena i nastalih troškova kamata, kao i troškova postupka, odštetni iznos gotovo se udvostručio, a sredstva su joj sjela na račun.

No, Republika Hrvatska provela je reviziju slučaja 2015. godine, a na temelju nje u žalbenom postupku je Vrhovni sud preinačio presudu Županijskog suda u Karlovcu te je potvrđena prva presuda iz Korenice, koja nije išla u korist tužiteljice.

"S obzirom na to da je ovrha provedena na temelju odluke koja je preinačena, nastala je obveza vraćanja", zaključuje Vrhovni sud u svojoj presudi.

Pročitajte više