Od jeseni novi srednjoškolci polagat će državnu maturu

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i športa uputilo je Vladi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o srednjem školstvu u kojima je i propis o obveznom polaganju državne mature za učenike koji će upisati prvi razred srednje škole u školskoj godini 2004./2005.

Jedna je to od ključnih promjena sadržanih u izmjena i dopunama Zakona o srednjem školstvu na koju je ukazao ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na današnjoj konferenciji za novinare.

Na konferenciji je bilo riječi i o predloženim izmjenama i dopunama još dvaju zakona koji se odnose na sustave obrazovanja i znanosti, odnosno na Zakon o osnovnom školstvu i Zakon o znanosti i visokom obrazovanju.

Ministar Primorac rekao da je proces postizanja konsenzusa oko predloženih izmjena i dopuna postojećih zakonskih rješenja bio težak i da mu je prethodilo oko 240 pojedinačnih i stručnih rasprava s predstavnicima struke i svih čimbenika u procesima obrazovanja i znanosti.

Ustvrdio je kako su oko 30 posto predloženih izmjena i dopuna u odnosu na postojeća zakonska rješenja zapravo ključne promjene koje bi trebale biti i jamstvo za buduća nova zakonska rješenja koja se onda, dodao je Primorac, neće trebati mijenjati s dolaskom svakog novog ministra zaduženoga za ta područja.

Državna matura koja bi za četiri godine postala obvezna za sve hrvatske srednjoškolce trebala bi pak omogućiti da doista najbolji učenici "idu naprijed", odnosno da najbolji nastave školovanje na hrvatskim visokim učilištima, smatra Primorac.

U predloženim izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem školstvu sadržane su i odredbe vezane za izbor ravnatelja prema kojima ravnatelje imenuju i razrješuju školski odbori uz suglasnost ministra, što znači da ravnatelj neće moći biti izabran bez suglasnosti ministra.

Predloženo je da školski odbori umjesto dosadašnjih devet imaju sedam članova, od kojih bi tri člana bila iz redova zaposlenika, dva člana kao predstavnici roditelja, dok bi dva člana delegirao osnivač po vlastitom izboru. S tim u vezi, osnivaču škole dano je i pravo da razriješi Školski odbor ako on ne radi u skladu sa zakonom.

Izmjene i dopune zakonskih rješenja reguliraju i ovlasti ravnatelja koji mogu samostalno odlučivati kad je u pitanju ugovor o radu na određeno vrijeme dok pri sklapanju ugovora o radu na neodređeno vrijeme ravnatelj za to mora imati potporu Školskoga odbora.

Osim toga, dodao je Primorac, u predloženim izmjenama i dopunama zakona osigurana je zaštita oko 500 sadašnjih ravnatelja škola (ili njih oko 47 posto) koji sada obnašaju tu dužnost a imaju višu stručnu spremu. Ipak, dodao je ministar, u konačnim zakonskim odredbama zauzimat će za rješenja da na mjestu ravnatelja škola mogu biti samo ljudi s visokom stručnom spremom.


Pročitajte više