AFERA JANAF

Tko je muž tužiteljice kojeg se sumnjiči za skrivanje Kovačevićevih milijuna?

Foto: Bilten sabora hrvatskih graditelja

USKOK je odlučio proglasiti Gorana Puklina okrivljenikom, a mediji poduzetnikom što je pokrenulo uobičajeni slijed događaja i nas odvelo u potragu za odgovorom na pitanje tko je taj čovjek.

USKOK vjeruje da je u svom stanu čuvao sumnjivo stečeni novac Dragana Kovačevića, donedavnog direktora Janafa koji je uhićen u velikoj korupcijskoj aferi. U pretresu Puklinova stana zaista je pronađeno 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20 tisuća švicarskih franaka složenih u kuvertama: on veli da je to naslijedio i zaradio, što mu supruga i potvrđuje. 

Dodatnu dramu u ovoj epizodi najnovije hrvatske korupcijske sapunice unosi činjenica da je ona, supruga, Mirela Alerić Puklin, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, jedna od najvažnijih zastupnica optužbe u slučaju Agrokor. I, po očekivanoj proceduri, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je njezino očitovanje. Pa je ona, Alerić Puklin, zatražila svoje razrješenje.

>> Tužiteljica u čijem je stanu nađeno 4 mil. kn: To je novac mog muža, a ne Kovačevićev

Dobra i predana tužiteljica, ali i okrivljenikova supruga

Kolege je opisuju kao dobru i predanu, ali sada je i supruga okrivljenog te bi teško opstala u tužiteljskoj službi. Pritom je sasvim nebitno hoće li se za neko vrijeme ustanoviti da Puklin nije kriv. Tada se nećemo sjećati tužiteljske karijere Mirele Alerić Puklin, kao što ni sada nećemo pretjerano razmišljati o ulozi presumpcije nevinosti u njezinu životu: ona odlazi jer joj je, po USKOK-ovoj verziji, suprug doma donio prljavi novac, a USKOK-ova meta nacrtana na čelu teško se skida i dugo ostavlja trag.

Ne pišemo ovo zato što mislimo da je Puklin nevin, ni da je kriv, nego da lakše razumijemo kako je ona popularna tvrdnja da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom presudom ne dokaže suprotno često samo iritantna fraza, po prilici u rangu one o institucijama koje rade svoj posao.

Što je bilo u torbi, novac ili mačak?

Nesumnjivo je da Kovačević i Puklin imaju stanove i garaže u istoj zgradi, da su mogli kontaktirati i da mu je, na koncu, Kovačević mogao dati novac, ali i nije morao. Puklinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković vjeruje u lako dokazivanje nevinosti svoga klijenta, bit će dovoljno vještačiti novčanice, a na njima ostaju tragovi DNK i otisci. Ne bude li Kovačevićevih, odvjetnik će, uvjeren je, imati jednostavan posao. Naravno, nijedan normalan i uspješan odvjetnik neće optužiti branjenika.

>> Odvjetnik kaže da je tužiteljica i supruga okrivljenog u aferi Janaf zatražila smjenu

Vještačit će se i rukopisi na kuvertama, starost tinte. Na jednoj su ispisana imena članova Puklinove obitelji rukopisom drugog člana obitelji koji, zbog bolesti, ima specifične promjene. Sve to moglo bi olakšati Puklinovu poziciju, a on veli da je kune, eure i franke naslijedio i zaradio. Policiji je posebno indikativna snimka od 16. rujna na kojoj se vidi kako u stan ulazi s torbom u rukama, no Puklin veli da je toga dana u torbi vraćao mačka s veterinarskog pregleda.

Toliko o Puklinu osumnjičeniku.

Idemo na Puklina poduzetnika.

Samozatajan poduzetnik

"On nije klasičan tip poduzetnika. Znam da je imao neke poslovne udjele, sada je u biznisu s plinskim instalacijama", veli nam njegov znanac kad smo mu rekli da smo očekivali nešto lakši zadatak u potrazi za Puklinovim poslovnim tragovima. "Više je onako, samozatajan", potvrđuje naš sugovornik.

Samozatajnost ga je učinila gotovo nevidljivim na internetu, barem do ovih dana. Najstarije online spominjanje Puklina datira s kraja prošlog stoljeća kada je bio mlađahni HDZ-ovac. Krajem devedesetih, kao student prava, uspinjao se u hijerarhiji mladeži vladajuće stranke. Kao član nečeg što se zove Glavni stan Mladeži HDZ-a predao je 1998. godine povratnicima u Ilok donaciju u vidu deset štednjaka.

U to doba postaje poslovni tajnik Državne mladeži HDZ-a i predsjednik Mladeži zagrebačkog HDZ-a. "Temeljna odlika Mladeži je što nakon svih teškoća i nepravdi i dalje predvodi generaciju mladih ljudi koja sebe s pravom naziva pobjedničkom. Uvjeravam vas da će pobjednička i ostati", izjavio je Puklin u času kad je postao prvi među mladuncima zagrebačkog HDZ-a.

Bio je dečko koji obećava, s takvim zaletom mogao je postati i Njonjo, ali vrag bi znao gdje je zapelo.

"Kasnije je nestao iz stranačkih struktura, vidio sam ga, možda, jednom ili dvaput", reći će nam jedan njegov tadašnji stranački kolega.

Puklinovo ime potom nalazimo u vodstvu udruge Alga. Osnovana je 1998. godine, prema dostupnim podacima bio joj je predsjednik od rujna 2002. do rujna 2006. godine. Kao što se ne može zaključiti iz imena, udruga se bavila osmišljavanjem i provedbom sportskih te kulturno-turističkih projekata "od općehrvatskog interesa", suradnjom s tijelima državne uprave, "posebice resornim ministarstvima te tijelima lokalne uprave i samouprave Republike Hrvatske" te suradnjom "sa svim mladeškim udrugama, ustanovama i organizacijama hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini".

Bio na saboru hrvatskih graditelja i konferenciji o radu pod naponom

Nemirni duh našega junaka nije se iscrpio ni u pomaganju "mladeškim udrugama" bosanskohercegovačkih Hrvata: koju godinu kasnije eno ga u tvrtki Dalekovod. U studenom 2008. godine nalazimo ga u Biltenu sabora hrvatskih graditelja održanom u Cavtatu. Kao predstavnik Dalekovoda objavio je da su prvi put stigli na sabor i očekuju dobru posjećenost, ostvarenje poslovnih kontakata i tome slično. Otkrio je i da je Dalekovod u osnovnoj djelatnosti energetska tvrtka koja se u posljednje vrijeme okreće prema graditeljstvu.

U svibnju 2011. godine Puklinovo je lice u HEP-ovu vjesniku. Sudionik je Desete međunarodne konferencije o radu pod naponom. "Radim u korporativnim komunikacijama tvrtke Dalekovod koja je glavni sponzor Konferencije pa sudjelujem u ovom izlagateljskom dijelu programa", govorio je Puklin u glasilu državne elektroprivredne tvrtke i duže izlaganje puno slatkih fraza, okončao s: "Ukratko, jako sam zadovoljan što smo od većine sudionika prepoznati kao ugledna tvrtka."

Obrt odjavljen 2013. godine

Nije se zadržao ni u Dalekovodu. U roditeljskoj kući u zagrebačkom Botincu imao je "obrt za poslovne djelatnosti Miral" odjavljen u kolovozu 2013. godine. Kuća je zatvorena, susjedi kažu da ga dugo nisu vidjeli. 

Što se Puklinovih aktualnih poslovnih podviga tiče, u vlasničkoj je strukturi Uniona d.d. Ima 1,89 posto udjela.

Nazvali smo ga mnogo puta, ali na broj koji imamo nije se javljao.

Pročitajte više