Od nedjelje počinje tradicionalni "Europski tjedan" u Hrvatskoj

"EUROPSKI TJEDAN", koji će se održati od 4. do 11. svibnja u Zagrebu i drugim mjestima u Hrvatskoj, treću godinu zaredom približit će zainteresiranim građanima sve aspekte europskih integracija i procesa približavanja Hrvatske EU, a njime će se obilježiti i dva važna datuma u europskoj povijesti.

U priopćenju za medije organizatora, hrvatskog Ministarstva za europske integracije (MEI), ističe se da je ovogodišnji "Europski tjedan" posebno važan, jer je "nedavno predan zahtjev Republike Hrvatske za punopravno članstvo u EU", koji nadležna tijela Unije već razmatraju.

Drugog dana "Europskog tjedna", 5. svibnja, bit će obilježen Dan osnutka Vijeća Europe, dok je drugi važan europski datum Dan Europe koji se obilježava 9. svibnja na dan kad je 1950. godine objavljena Schumanova deklaracija na temelju koje je nastala Europska zajednica za ugljen i čelik, preteča današnje Europske unije.

Cijelim tijekom "Europskog tjedna", od 4. do 11. svibnja u Zagrebu će trajati "Otvorena vrata MEI", u sklopu kojih će za sve zainteresirane biti organizirana predavanja, dok će se u županijskim središtima tjedan obilježiti javnim događanjima, školskim natjecanjima i predavanjima.

Ministar europskih integracija Neven Mimica u ponedjeljak 5. svibnja sudjelovat će u "chatu" IskonInterneta, dan poslije će u zgradi MEI-a biti predstavljene publikacije tog ministarstva pisane Brailleovim pismom, dok će u srijedu u dvorani "Vatroslav Lisinski" biti održano finale EUQUIZ-a, natjecanja srednjoškolaca iz cijele Hrvatske u znanju o EU.

Istog će dana u Goethe-Institutu u Zagrebu biti otvorena izložba o Konradu Adenaueru, dok će središnji događaj tjedna biti priredba "Europski tjedan na Cvjetnom trgu" na kojoj će 8. svibnja, uz tradicionalni Euro kviz, biti održan i koncert grupe Divas.

Pročitajte više