Od Nove godine skuplje cigarete

IAKO bi zbog novih trošarina cigarete trebale biti skuplje više od tri kune, TDR je prisiljen nakon 1. siječnja 2009. poskupiti cigarete za jednu kunu.

Najviše cijene cigareta u Europi

"TDR se zasad odlučio za minimalno povećanja cijena, iako bi zbog novog trošarinskog sustava to povećanje trebalo biti veće od 3 kn po kutiji. Novo, pak, povećanje cijene, koje će zasigurno uslijediti, ne ovisi o nama već o novom trošarinskom sustavu“, izjavio je glavni izvršni direktor TDR-a, Davor Tomašković, ističući kako Hrvatska već danas ima visoke maloprodajne cijene cigareta, a s novim izmjenama Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode, u odnosu na kupovnu moć, bit će među najvišima u Europi.

 TDR razumije novonastalu situaciju i podržava napore u približavanju Hrvatske Europskoj uniji, ali istodobno smatra kako je nužno ishoditi prijelazno razdoblje prilagodbe na novi sustav kako bi se usporio rast poreza na cigarete. Naime, usvojeni model oporezivanja je vrlo radikalan i njime Hrvatska postaje jedina zemlja koja, nekoliko godina prije ulaska u EU, dostiže harmonizacijske uvjete.

Podsjećamo, sve su novoprimljene članice imale prijelazno razdoblje od 3 do 7 godina nakon ulaska u EU. Usvojenim poreznim sustavom najpopularnije cigarete će, primjerice, biti oporezovane sa 70 eura/1000 cigareta, dok harmonizacijski uvjeti nalažu 64 eura/1000 cigareta.

Očekuje se porast sivog tržišta

Uz znatan porast cijena cigareta, zbog usvojenih izmjena trošarinskog sustava i nepostojanja prijelaznog razdoblja, doći će do velikog rasta sivog tržišta.

"Duga granica i velika razlika u maloprodajnim cijenama motivi su za prekograničnu kupnju i rast nelegalnog tržišta cigareta. Procjene govore da trenutno građani za kupovinu cigareta u susjednim državama iz Hrvatske iznesu oko 60 milijuna eura zbog čega proračun gubi više od 450 milijuna kuna. Drastični skok poreza i cijena dovest će do daljnjeg povećanja neregistrirane i neoporezovane potrošnje te smanjenja proračunskih prihoda“, izjavio je Tomašković.

Nove cijene prijete zaposlenima

Novi će trošarinski sustav utjecati i na poslovanje TDR-a te održivost duhanske industrije u Hrvatskoj. Ugrožena je egzistencija više tisuća zaposlenih te više od 2.000 kooperanata u Podravini i Slavoniji. TDR više neće biti u mogućnosti plaćati 35 posto veće cijene duhana kao do sada. Kako bi sačuvali radna mjesta, TDR će nastaviti razgovore i suradnju s hrvatskom Vladom.

Glede toga, TDR se zalaže za trošarinski model koji će biti u skladu s EU zahtjevima te koji će istodobno učinkovitije pridonositi prihodima državnog proračuna i održivosti hrvatskoga duhanskog gospodarstva. 

Tekst i foto: V.M.

Pročitajte više