Od Nove godine uvode se nove zdravstvene iskaznice

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) postupno će od Nove godine početi uvoditi nove zdravstvene iskaznice na kojima će se nalaziti novi deveteroznamenkasti zdravstveni matični broj osiguranika, što će HZZO-u omogućiti lakše praćenje svih troškova unutar sustava.

"Osiguranicima će se iskaznice iz osnovnog i dopunskog osiguranja mijenjati po isteku važenja sadašnjih iskaznica, bez dodatnih troškova", izjavila je Hini pomoćnica direktora HZZO-a Vesna Dulibić.

U Hrvatskoj ima 4,4 milijuna zdravstvenih osiguranika, a godišnje se izda više od milijun iskaznica. Izradu iskaznica financira HZZO iz svojih materijalnih troškova, a osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije plaćaju ih po četiri kune.

"HZZO je nakon zabrane korištenja JMBG-a imao problema s praćenjem statusa osiguranika, posebice oko utvrđivanja njihovih prava na ortopedska i druga pomagala. Do velike pomutnje dolazilo je i zbog česte fluktuacije radne snage i promjena poslodavaca", kaže Dulibić.

Stoga je apelirala na poslodavce da prilikom odjavljivanja radnika na Zavodu za zapošljavanje predaju i njihove zdravstvene iskaznice. Dosad to često nije bio slučaj, pa su neki osiguranici koristili paralelno više iskaznica.

Odluku o novoj iskaznici donijelo je Upravno vijeće HZZO-a na sjednici održanoj početkom studenog.

Pročitajte više