Od petka napokon elektroničko glasovanje u Saboru

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izvijestio je danas da je sustav za elektroničko glasovanje osposobljen za primjenu, pa bi zastupnici, nakon još nekoliko proba, ručno glasovanje već u petak trebali zamijeniti elektroničkim.

Tijekom rasprave o izmjenama Zakona o zakupu poslovnog prostora Šeks je zastupnicima poručio da je u zadnjih par dana, uz pomoć servisera, konačno osposobljen sustav za elektroničko glasovanje.

"Jučer je izvršeno testiranje, sustav bi trebao proraditi. Sve je spremno i provjereno", rekao je.

Zastupnike je izvijestio da će danas, za vrijeme stanke, još jednom testirati sustav, kako bi ga u petak, uobičajeni dan za glasovanje o raspravljenim točkama, mogli koristiti kod glasovanja.

Iako je vodstvo Sabora najavljivalo da je sustav spreman za početak jesenskog zasjedanja, već prvog dana 10. sjednice, pri izglasavanju dnevnog reda, sustav je pao.

Sustav za elektroničko glasovanje, na koji je, s nadogradnjom, utrošeno više od dva milijuna kuna, u Sabornicu je prošle godine uvela bivša koalicijska vlast, ali, unatoč čestim testiranjima i pokušajima, nije zaživio u praksi.

Pročitajte više