Od početka 2003. uvodi se nova osobna iskaznica

ZAGREBAČKA policija upozorava građane da će se od 1. siječnja iduće godine u opticaj pustiti nova osobna iskaznica, pri čemu će stara iskaznica vrijediti do isteka roka važenja i nije ju potrebno mijenjati.

Naime, od prvog dana 2003. primjenjivat će se novi Zakon o osobnoj iskaznici kojim je predviđena centralizirana izrada osobnih iskaznica, te njihov novi izgled.

Izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, koje je Sabor donio sredinom listopada, na novoj iskaznici ubuduće neće biti jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG), kao niti podatka o Rh-faktoru, krvnoj grupi i je li osoba donator organa za presađivanje.

Zakonom se uređuje da se, kada je to utvrđeno posebnim zakonom ili međunarodnim ugovorom, obrazac osobne iskaznice za pripadnika nacionalne manjine tiska ne samo na jeziku nego i na pismu nacionalne manjine.

Prema zakonu, sve osobe starije od 16 godina koje imaju prebivalište u Hrvatskoj dužne su imati osobnu iskaznicu, a za njezino neposjedovanje predviđene su prekršajne kazne.

Uz zahtjev za izdavanje osobne iskaznice, podnositelj prilaže dvije fotografije, koje ne smiju biti retuširane niti izrađene opremom za samofotografiranje. Također, policijskoj Službi za prijavništvo moraju prijaviti svaku promjenu adrese.

Pročitajte više