VIDEO Prosvjed u Splitu, traži se stručna sanacija Karepovca

Foto: Hina

KAREPOVAC je i dalje glavna tema u Splitu. Nekoliko udruga civilnog društva danas je na Rivi u podne organiziralo je prosvjed. Očekivale su se tisuće, no na Rivi je bilo tek nekoliko stotina građana koji nisu zadovoljni načinom na koji se sanira Karepovac. Nije samo smetlište bilo tema, već i voda, sušenje stabala na Marjanu, zapošljavanje podobnih, a ne stručnih.

Robert Pilipović požalio se kako na Rivu nije došao nitko od stručnjaka. Zato je on tu, premda je htio biti samo njihov potrčko, tako je kazao Pilipović.

"Sve smo zvali, nitko se nije odazvao. Šutnja akademske zajednice i udruga. Di ste danas? Ovdje se danas najmanje priča o Karepovcu jer nema neovisnih stručnjaka koji nemaju afere iza sebe. Politikom nezamjeranja dobili smo nuklearnu bombu na rubu grada. Ovaj Karepovac je poraz svih političkih stranaka u ovom gradu. Stručnjaci šute već dva mjeseca, a znali su da se sanacija ne radi kako treba. Znali su da truju narod, a oni su govorili da je sve u redu. Nino Vela, dogradonačelnik Splita, kaže sinoć da nisu prekršili zakon, nego ga samo nisu ispoštovali do kraja. Pa gospodine Vela, možete odmah poslije toga dati ostavku", kazao je Pilipović. 

Požalio se kako su mu stručnjaci rekli da ne mogu dati sud o sanaciji jer nemaju dokumente.

"Imamo problem s ljudima koji trebaju odgovarati. Nitko nije došao pred narod. Dok mi trpimo ovakve stvari, oni ignoriraju ljude. Treba reći tko je odgovoran, onda mi možemo početi raditi. Možemo spasiti Marjan, 13 tisuća stabala je uvenulo. Ljudi koji su se trebali baviti Marjanom nisu stručni, nego podobni, a tako je u gradu i državi. Ti koji su odgovorni svaku subotu prođu preko Rive, a danas ih nema", kazao je Pilipović. 


Veljko Popović prvi se javio s idejom prosvjeda protiv sanacije Karepovca. Založio se za pravo za čisti zrak i vodu, a uputio je i poruku Splićanima koji su prosvjed promatrali iz obližnjih kafića. 

"Volio bih da nas je makar 15 tisuća na Rivi. Nekako mi se čini da bi i ovi naši sugrađani u kafićima mogli doći ispred bine. Pa gospodo moja, u tom kafiću ni vodu ne možete popiti. Moramo li biti zadovoljni da se sanacija radi bez kriterija? Želimo sanaciju, ali ne takvu da nam ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo poručuje da nije sigurna za naše zdravlje. Nije ona kriva. Istupila je, a mnogi šute i ne može ih se dovesti na Rivu u podne", kazao je Popović.

Evo što je rekao o razlozima prosvjeda.

"Mi se ovdje borimo za vlastiti život i zdravlje naše djece. Trebalo nas je ovdje biti minimum 25 tisuća. Pa koliko roditelja ima u gradu? Neki su u Karepovcu prepoznali smrdljivi simbol onoga što dugo ne valja u našem gradu, a to je erozija struke, podobnost, a ne stručnost. Gdje su stručnjaci? Ima 15 godina da su ukazivali na problem Karepovca. Ovo što sad gledamo, to je samo oslobađanje platoa da možemo još pet godina odlagati smeće dok ne počne raditi Lećevica. A kada će Lećevica? Neće nikad. Uzmimo živote u vlastite ruke, to je naše smeće. Želimo li zaboraviti Split koji ima najljepšu vodu? Ne treba mi šetnica kada ne mogu otvoriti prozor. Trebaju nam vladajuće strukture koje će razmišljati o budućnosti naše djece. Ne treba nam glaziranje, već suštinske promjene", kazao je Popović. 

Četiri zahtjeva

Splitsko smetlište prošlog je tjedna posjetio i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, ali Splićane i Solinjane nije na kraju uvjerio da se mjeri sve što bi trebalo i da plinovi koji stižu s odlagališta nisu bezopasni.

Prosvjednici su istaknuli četiri zahtjeva. Mjerne postaje koje će mjeriti sve što je predviđeno studijom utjecaja na okoliš, objavu dokumenata vezanih za sanaciju Karepovca, odgovornost za netransparentnost, aljkavost i nebrigu te neovisan građanski nadzor nad sanacijom.  

Prva faza sanacije započela je u studenom prošle godine. Prekapa se smeće odlagano posljednjih šest godina i radi mjesto za izgradnju sanitarnog deponija kako bi Karepovac dobio okolišnu dozvolu koju ne posjeduje. Radove u vrijednosti od 83 milijuna kuna izvode tvrtke GT Trade i Eurco, dosad su sanirale nekoliko desetaka deponija, između ostalih i onaj pokraj plaže Zrće.

Inspekcija zaštite okoliša provedena je u drugoj polovici siječnja. Naložena je primjena geostatika i kemikalija za ublažavanje smrada. Nije bilo zamjerki na mjerenje plinova.

Pročitajte više