Od ponoći nove cijene goriva. Stručnjak: Izgleda da se možemo opustiti, ali...

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

VLADA je danas odmrznula cijene goriva, što znači da nas na benzinskim crpkama čekaju nove. 

Podsjetimo, vladinom uredbom Eurosuper 95 od sredine listopada bio je limitiran na 11.10 kuna, a Eurodizel na 11 kuna. 

Portal cijenegoriva.info objavio je neslužbene informacije o cijenama koje će biti na snazi od ponoći.

"Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti jeftiniji za 16.5 kuna, prosječni spremnik dizela mogao bi biti jeftiniji za 6.5 kuna, a prosječni spremnik LPG-a mogao bi biti jeftiniji za 2 kune", objavili su.

To bi značilo da će litra benzina od ponoći biti jeftinija u prosjeku oko 30 lipa, dizela oko 13 lipa i LPG-a oko 4 lipe.

Dekanić: Izgleda da se možemo opustiti, ali...

Profesor na Rudarsko-geološkom-naftnom fakultetu Igor Dekanić slaže se da je opravdano od ponoći očekivati niže cijene goriva.

"Opravdano je očekivati niže cijene od sutra pa nadalje jer su proteklih nekoliko tjedana cijene sirove nafte znatno pojeftinile za 20-25 posto otprilike u odnosu na razinu od prije dva mjeseca. Moramo uvijek imati na umu i da je 60 posto maloprodajne cijene - državni prihod. Za očekivati je da će pojeftiniti, ali vjerojatno neće puno", objasnio je za Dnevnik Nove TV.

Što će donijeti budućnost i mogu li se ljudi opustiti po pitanju poskupljenja goriva? 

"Što se energetske strane tiče - izgleda da se možemo opustiti. Ali svako dobro proizlazi iz nekog zla i obrnuto. Zašto se možemo opustiti? Zbog toga što je došlo do novog zamaha pandemije. Druga nevolja koja je označila naznake smanjenja potražnje energije je dovela do smanjenja cijena nafte i naftnih derivata", komentirao je.

Na svjetskom tržištu nafte se očekuje smanjenje cijena nafte, što dovodi do smanjenja cijena naftnih derivata, rekao je.

"Ako najnoviji zamah pandemije brzo zamre, opet će porasti potražnja pa tako i cijene energenata", zaključio je.

Pročitajte više