Od ponoći skuplji naftni derivati za tri do 18 lipa

CIJENE naftnih derivata od ponoći bi mogli poskupjeti tri do 18 lipa, pokazuju to podaci o najvišoj razini maloprodajnih cijena naftnih derivata koje je objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, prenosi HRT. Odnosi se to na sve derivate izuzev eurodizela BS.

Ministarstvo je objavilo razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 5. do 18. travnja u skladu s novim Pravilnikom o utvrđivanju maloprodajnih cijena naftnih derivata. Tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo. Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima gdje je dozvoljeno slobodno formiranje cijena za sve derivate osim za plavi dizel.

A kako većina naftnih kompanija na svojim postajama uglavnom za sve ili za većinu derivata ima najviše dozvoljene cijene, za očekivati je da će od ponoći derivati uglavnom poskupiti.

Najvišu cijenu eurosupera BS 95 Ministarstvo gospodarstva ograničilo im je na 9,76 kuna po litri, što je 12 lipa više od dosadašnjih 9,64 kune po litri. Najmanje bi mogao poskupiti eurosuper BS 98, za tri lipe po litri, s dosadašnjih 10,03 na 10,06 kuna po litri, dok kompanije koje imaju eurosuper sa sto oktana (eurosuper BS 100) tu vrstu goriva mogu prodavati po maksimalnoj cijeni od 10,26 kuna po litri, što je 13 lipa više od dosadašnjih 10,13 kuna. Eurodizel BS zadržao je cijenu od od 9,33 kune po litri.

Obični dizel može imati najvišu maloprodajnu cijenu od 8,95 kuna po litri, što je 13 lipa više od dosadašnjih 8,82 kune. Najviše bi, po podacima Ministarstva, mogla poskupiti plinska ulja - loživo ulje s oznakom euro može imati maksimalnu cijenu od 6,30 kuna, što je 18 lipa više od dosadašnjih 6,12 kuna, a obično loživo ulje može najviše koštati 6,10 kuna, ili 17 lipa više od dosadašnjih 5,93 kune.

Od ponoći može poskupiti i plavi dizel čiju je najvišu razinu maloprodajne cijene Ministarstvo utvr

Pročitajte više