KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Od ponoći svi koji dolaze iz BiH, Srbije i još 2 zemlje moraju u samoizolaciju

Foto: Ivica Galović/Pixsell, Igor Kralj/Pixsell

OD VEČERAS u ponoć na snagu stupa obveza nošenja maski u javnom prijevozu za putnike i vozače te obveza samoizolacije za osobe koje u Hrvatsku uđu iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, izvijestio je danas Božinović na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

"Utvrđuje se poseban režim ulaska u Hrvatsku osoba koje dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana od ulaska u Hrvatsku. Obveza izolacije ne primjenjuje se na putnike koji samo tranzitiraju kroz te zemlje", kazao je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. 

"Samoizolacija za sve koji dolaze bez obzira na državljanstvo"

Na pitanje što s turistima, Božinović odgovara:

"Što se tiče odluka, u njihovoj podlozi je mišljenje medicinske struke. Ove odluke su rađene na temelju preporuka epidemiologa s obzirom na stanje u susjednim zemljama. Porast zaraženih imamo, većina tih osoba je došla iz smjera BiH i Srbije. Mi i dalje na dnevnoj bazi ćemo pratiti sve što se događa. Brže ćemo donositi odluke i mijenjati ih ako za to bude potrebe. Odluka vrijedi za sve. Sve osobe koje dolaze ih tih zemalja, bez obzira na državljanstvo, moraju u samoizolaciju."

Pitanje maturanata ih tih zemalja koji bi pisali državnu maturu

A što s maturantima iz tih zemalja koji bi došli pisati državnu maturu?

 "U ovom trenutku nemam odgovor na to pitanje", rekao je Božinović.

"S obzirom na to da se ova odluka primjenjuje od ponoći, mi ćemo dati preporuke za to. Znate i sami da je bilo prijepora oko toga trebaju li se takve osobe kretati među nama. Njima je propisana mjera, ne znači da su bolesne. Postoji mogućnost da pišu maturu tamo gdje se nalaze", rekla je epidemiologinja.

Cijelu presicu našeg stožera pogledajte ovdje

U BiH danas novih 88 slučajeva

Novih 88 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u BiH u testiranjima provedenim u posljednja 24 sata, zbog čega epidemiolozi strahuju kako bi se stanje moglo dodatno pogoršati nakon što su naglo ukinute restriktivne mjere, a građani prestali poštovati epidemiološke mjere.

Po 44 osobe oboljele su od novoga virusa covid-19 u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, izvijestili su entitetske zdravstvene institucije. Najveći broj osoba koje su bile pozitivne na testiranju u zadnja 24 sata zabilježen je u Sarajevu, njih 15, te Tuzli. U Republici Srpskoj najviše je zaraženih osoba otkriveno u Tesliću, na sjeveru zemlje.

Nakon rasta broja zaraženih zdravstvene vlasti oba entiteta pozvale su građane na poštivanje mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. “Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju mjera prevencije koje su na snazi - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora”, naveo je Krizni stožer federalnog ministarstva zdravstva.

"Prerano ukinute mjere u BiH"

Infektolog dr. Jurica Arapović iz Covid bolnice u Mostaru ocijenio je kako su vlasti prerano ukinule razmjerno stroge mjere za sprječavanje zaraze koronavirusom.

"Za vikend su evidentirana 93 oboljela, što je najveći broj oboljelih u jednom danu, i zbog toga se svi moramo zabrinuti“, rekao je Arapović za portal Klix.

Upozorio je kako se, unatoč stalnim upozorenjima, veliki broj građana opustio te je ocijenio da su velika okupljanja iznimno rizična za daljnje pogoršanje stanja i rast broja zaraženih osoba.

U Srbiji testirano 7800 ljudi, zaraženih 143

U protekla 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 7784 osobe, registrirano je 143 novozaraženih, a preminulih nije bilo. Na respiratoru je 21 pacijent.

Blic podsjeća kako je u Srbiji jučer prvi put nakon dužeg vremena ponovo prijeđen broj od više od 100 zaraženih u jednom danu. Danima prije toga imali su između 90 i 100 zaraženih dnevno, a jučer 102.

Upravo zato je jučer Krizni štab za borbu protiv covida-19 i odlučio da su maske obavezne u javnom prijevozu, a da se preporučuju u zatvorenim prostorima. Također, ponovo su neke bolnice prenamijenjene u Covid bolnice, javlja Blic.

Pročitajte više