Od posljedica koronavirusa umro novinar Željko Matić

Foto: N1 screenshot

NOVINAR Željko Matić, dugogodišnji urednik popularnih emisija na Radiju 101, umro je u Zagrebu, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak. Izgubio je bitku s koronavirusom.

Matić je rođen 1961. godine u Šibeniku, novinarstvom se počeo baviti 1984., na Omladinskom radiju, kasnije Radio 101. Do 2014. bio glavni kreativac i urednik ključnih rubrika tog kultnog radija. Bio je urednik unutarnjopolitičke rubrike, urednik Društvene redakcije, urednik Informativnoga programa, glavni urednik i predsjednik Nadzornoga odbora.

Pokrenuo je i uređivao neke od najslušanijih radijskih emisija Parlament show, Tema dana, Intervju tjedna, Scarface i dr., koje su postavile standard za radijske informativne emisije. Devedesetih je sa suradnicima i novinarima Radija 101 stvorio jedan od najutjecajnijih medija u Hrvatskoj, na kojem se neovisno izvještavalo i govorilo. Kasnije je radio i u drugim medijima, a od 2014. na televiziji N1, a potom na Z1, kaže se u objavi HND-a, čiji je aktivni član bio. 

Na društvenim mrežama se opraštaju od Željka Matića

Mnogi kolege opraštaju se na društvenim mrežama od Željka Matića. Posljednji pozdrav na Facebooku su objavili i s Radija 101.

"Otišao je naš Željko Matić.

30 je godina bio s nama, od početka Omladinskog radija 1984. do 2014. kada je otišao na televiziju.

Bio je bard novinarstva, urednik Aktualno političke redakcije, redakcije Društva, urednik informativnog programa, glavni urednik i predsjednik Nadzornog odbora. Pokrenuo je i uređivao emiisje Parliament show, Tema dana, Intervju tjedna, Scarface i mnoge druge.

Dragi naš barba, počivaj u miru.

Pamtit ćemo te po mnogim zajedničkim trenucima, ali i legendarnoj rečenici: "Ja sam Željko Matić, moje ime je moja funkcija".

Adio ...".

Otišao je naš Željko Matić. 30 je godina bio s nama, od početka Omladinskog radija 1984. do 2014. kada je otišao na...

Objavljuje Radio 101Četvrtak, 24. prosinca 2020.

"Otišao je naš Željko Matić (r. 1961.) naglo, poražen ovom pošasti. Moj predragi, dugogodišnji prijatelj, veliki hrvatski novinar i urednik, intelektualac bez premca. Gromada od čovika.

Novinarstvom se počeo baviti 1984. na Omladinskom radiju (Radio 101), gdje je do 2014. bio urednik Unutrašnjopolitičke rubrike, urednik Društvene redakcije, urednik Informativnoga programa, glavni urednik i predsjednik Nadzornoga odbora. Pokrenuo je i uređivao legendarne emisije Parlament show, Tema dana, Intervju tjedna, Scarface... koje su postavile standard za radijske informativne emisije. Devedesetih je sa suradnicima od Radija 101 stvorio jedan od najutjecajnijih medija u Hrvatskoj, na kojem se neovisno izvještavalo i govorilo. Od 2014. bio je na televiziji N1, potom na Z1.

Matiću, ne vjerujem da te nema,ne, uskoro ćemo se sresti u gradu, negdje oko Čarlija ili ćeš opet zvati na još jedno druženje u Kamanju, s tvojom Mimom i nerazdvojnom ekipom: Joško, Klanac, Merla, Željka i mnogi drugi. Da, u to i dalje vjerujem, nije još došlo vrijeme rastanka", napisala je redateljica i spisateljica Snježana Banović.

Otišao je naš Željko MATIĆ (r. 1961.) naglo, poražen ovom pošasti. Moj predragi, dugogodišnji prijatelj, veliki hrvatski...

Objavljuje Snježana BanovićČetvrtak, 24. prosinca 2020.

Plenković uputio sućut obitelji

Predsjednik vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji novinara Željka Matića, u kojoj stoji:

"Sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Željka Matića, cijenjenog radijskog i televizijskog novinara i urednika.

Od novinarskih radijskih početaka sredinom osamdesetih do gledanih televizijskih emisija, pomicao je granice novinarstva kojem je posvetio čitav svoj život.

Bio je glavni kreativac i urednik Omladinskog radija, postavio je njegove ključne rubrike, sustavno promičući standarde radijskog informativnog novinarstva, a sa suradnicima je stvorio Radio 101. 

U brojnim radijskim i televizijskim emisijama vješto i profesionalno obrađivao je goruće društveno-političke teme.

Željko Matić ostavio je dubok trag u hrvatskom medijskom prostoru, a njegovim odlaskom izgubili smo sjajnog novinara i velikog čovjeka.

Poštovana obitelji, u ovim teškim trenucima, uime Vlade i osobno upućujem vam izraze iskrene sućuti".

 

Pročitajte više