Od ptičje gripe obolio 16-godišnjak u Indoneziji

U INDONEZIJI je od smrtonosnog virusa ptičje gripe H5N1 obolio 16godišnji dječak, a riječ je o 12. slučaju oboljenja među ljudima u toj zemlji, objavili su u subotu liječnici.

"Testiranje u laboratoriju u Hong Kongu potvrdilo je da se dječak zarazio virusom ptičje gripe", izjavio je dužnosnik Ministarstva zdravstva Hariadi Wibisono.

Oboljeli dječak zadržan je u bolnici u Bandungu na zapadu otoka Java.

U Indoneziji je do sada od ptičje gripe umrlo sedam osoba, a petero oboljelih je preživjelo.

Ministar zdravstva Siti Fadillah Supari najavio je u subotu da će se u roku tri do pet mjeseci u toj zemlji početi proizvoditi Tamiflu, protuvirusni lijek koji može liječiti gripu ako se brzo primijene. Lijek će se najvjerojatnije proizvoditi u dvije farmaceutske kompanije u vlasništvu države.

Proizvođač lijeka protiv gripe, švicarski Roche u petak je objavio da nema patent za lijek u Indoneziji, no da ta zemlja slobodno može proizvoditi lijek za svoje tržište.

Osim u Indoneziji zaraženih ptičjom gripom ima i u Tajlandu, Kambodži, Kini i Vijetnamu u kojemu je od pojave prvih slučajeva ptičje gripe, početkom 2004., 92 ljudi zaraženo virusom H5N1, a 42 ih je umrlo.

Pročitajte više