KORONAVIRUS U SVIJETU

Od sutra 16 talijanskih regija popušta mjere

Foto: EPA

TALIJANSKA pokrajina Lacij i glavni grad Rim od sutra, kao i Lombardija i financijsko središte Milano, postaju žuta zona, što je najniža razina u trostupanjskom klasifikacijskom sustavu upozorenja na koronavirus u zemlji.

U tim će se regijama ponovno dopustiti posluživanje za stolom u barovima, kafićima te restoranima u dnevnim satima, a nakon 18 sati moguća je priprema samo hrane za van.

Popuštanje mjera Talijanima donosi ulazak u muzeje od ponedjeljka do petka.

Na snazi i dalje ostaju policijski sat od 22 sata do pet ujutro, kao i zabrana putovanja između regija. Izuzeci se dopuštaju samo za odlazak na posao te iz zdravstvenih razloga, kako je bilo i dosad.

Nema više regija u crvenoj zoni

Nijedna regija od sutra više neće biti označena crvenom bojom, a u narančastoj zoni ostat će tek manji broj područja, primjerice Bolzano i otok Sicilija.

U petak je Ministarstvo zdravstva objavilo da se širom Italije poboljšava epidemiološka slika.

Stručnjaci su izračunali da je R vrijednost, koja pokazuje koliko ljudi može inficirati već zaražena osoba, iznosila prosječno 0.83 od 6. do 19. siječnja.

Od početka pandemije u Italiji je umrlo više od 88.000 ljudi, po čemu je to druga država u Europi s najviše smrti nakon Velike Britanije.

Broj potvrđenih zaraza u Italiji iznosi 2.54 milijuna, a do danas je podijeljeno više od 1.9 milijuna doza cjepiva.

Pročitajte više