Gorivo od sutra jeftinije, objavljene nove cijene

Foto: Vlada

VLADA je nakon telefonske sjednice objavila nove cijene goriva te benzin od sutra pojeftinjuje za 99 lipa, a dizel za 54 lipe po litri. Osnovni benzin od sutra će se prodavati za 12,03 kune po litri, a dizel za 12,89 kuna. Plavi dizel koštat će 9,25 kuna po litri.

Da vlada nije reagirala, benzin bi koštao 13,96 kuna, dizel 15,24 kuna, a plavi dizel 10,15 kuna po litri, kažu u vladi. Trenutno se benzin prodaje po 13,02 kune, a dizel po 13,43 kune za litru. Te cijene vlada je fiksirala prije dva tjedna i vrijede do sutra.

Kaže da će skladište plina biti napunjeno 90 posto

Javnosti se nakon 11 sati obratio Davor Filipović.

"Vlada će činiti sve da se zaštiti standard građana", kazao je Filipović.

"Podzemno skladište plina Okoli bit će napunjeno 90 posto, danas će biti na 48 posto", rekao je Filipović na početku presice.

Kakav je stav Hrvatske o planu EK o štednji plina? "Mi smo detaljno analizirali smjernice, mi se možemo uklopiti u mjere štednje od 15 posto, mi to možemo. Uvijek ima različitih mišljenja, nadam se da ćemo sutra doći do kompromisa", rekao je.

Plan pomoći na jesen

Na pitanje hoće li se poslodavci u Hrvatskoj možda buniti zbog tih ograničenja potrošnje, podsjetio je da Vlada priprema plan pomoći hrvatskom gospodarstvu i građanima, koji bi trebao biti predstavljen na jesen.

"Pripremamo jedan veliki plan pomoći građanima i gospodarstvu", rekao je i dodao da 15 posto uštede plina ne bi imalo negativan utjecaj na gospodarstvo. Rekao je da će to biti sveobuhvatan paket za pomoć građanima.

"U razgovoru sa članovima kriznog tima jutros i drugim energetskim stručnjacima, u vezi ušteda od 15 posto plina za Hrvatsku nitko od njih ne govori da je to nešto što im je nedostižno ili što bi imalo nepovoljan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo", naveo je Filipović.

"Baš sve što se bude moglo napraviti, napravit će se", rekao je, ali nije želio otkriti detalje. Kazao je samo da će paket biti predstavljen na jesen.

"Ne znamo što nas čeka, ali vlada će učiniti sve da zaštiti standard građana", rekao je Filipović.

 

"Sve opcije su na stolu"

"Što se tiče paketa mjera koji ćemo predstaviti na jesen, sve opcije su na stolu. Sve što bude u interesu građana, to će se učiniti", rekao je Filipović na pitanje hoće li biti ograničene cijene nekih namirnica.

Dodao je da će u četvrtak predstaviti smjernice na štednju energije što se tiče države i državnog sektora. No dodao je da će donijeti i preporuke za građane.

"Ići ćemo na preporuke koje se odnose na promjenu ponašanja. Smanjenje grijanja od jednog stupnja je ušteda od pet posto na razini godine", rekao je Filipović. "Od kad sam došao u Ministarstvo, svime se upravlja racionalno, pa tako i energijom. Vodi se računa o potrošnji ne samo struje nego i svega drugog", rekao je.

Ograničenje cijene osnovnih namirnica?

Na pitanje je li moguće da se ograniče cijene osnovnih namirnica, kao što je to učinila Mađarska, rekao je da su sve opcije na stolu, no da će se više znati tek sa spomenutim jesenskim paketom mjera. 

Najavio je da će Vlada u četvrtak na sjednici predstaviti set preporuka i smjernica koje će se odnositi na uštede energije države, državnog sektora i građana. Ići će se s preporukama koje se odnose na promjenu ponašanja dijela građana i zaposlenih. Dodao je da smanjenje grjanja za jedan stupanj dovodi do uštede od pet posto na razni cijele godine. 

Zapunjavanje podzemnog skladišta Okoli

Vezano uz zapunjavanje plinom podzemnog skladišta Okoli, Filipović je istaknuo da sve ide predviđenom dinamikom te da će zaključno s današnjim danom zapunjenost dosegnuti 48 posto. 

Komentirajući izvanredni sastanak Vijeća ministara energetike u utorak u Bruxellesu, rekao je da će na njemu sudjelovati ukrajinski ministar energetike te irzazio nadu da će se postići kompromisni dogovor oko predložene uredbe koja se odnosi na smanjenje potražnje i potrošnje plina u EU u idućem razdoblju.

Uskoro opširnije

Pročitajte više