Od sutra trgovine moraju preuzimati ambalažni otpad

Od sutra, 1. veljače sve su hrvatske trgovine veće od 200 četvornih metara dužne od kupaca preuzimati ambalažni otpad i platiti im 50 lipa po komadu ambalaže veće od dva decilitara (PET boca, staklena boca za jednokratnu upotrebu ili AlFe limenke).

One trgovine koje od kupaca ne budu preuzimale ambalažu i za to im isplaćivale naknadu mogu biti sankcionirane novčanom kaznom od 150.000 do 700.000 kuna, a direktori novčanom kaznom od 50 do 100.000 kuna, izjavio je danas Hini direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.

Istaknuo je da je u tri tjedna primjene Pravilnika Fond prikupio oko 15 milijuna jedinica ambalažnog otpada, odnosno više nego što se dosada, prikupilo tijekom cijele godine.

Fond je građanima za prikupljenu ambalažu, putem ovlaštenih prikupljača, dosada isplatio 13 milijuna kuna.

Mladineo je podsjetio da je otpad ključni problem Hrvatske, te da je intencija da se što više PET ambalaže prikupi i preradi u sekundarnu sirovinu ili proizvod. Cilj je i da se što više koristi povratna ambalaža i ostvare nacionalni ciljevi utvrđeni Pravilnikom.

"Bilo bi lijepo kad bi se ponovno u Hrvatsku, vratila lijepa praksa pijenja mlijeka iz staklene boce", rekao je Mladineo.

Hrvatska godišnje uveze ambalaže u vrijednosti od 20 milijuna eura, a primjenom Pravilnika očekujemo da će se ta brojka prepoloviti, rekao je Mladineo.

Komentirajući da neke trgovine i trgovači lanci kupcima na računima posebno ističu cijenu PET ambalaže, Mladineo je rekao da je mišljenje Ministarstva financija da tu stavku treba posebno isticati kako bi kupci znali da imaju pravo na njen povrat. Dodao je da se na tu povratnu naknadu ne plaća PDV.

Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu donesen je 25. srpnja 2005., na snazi je od 1. prosinca 2005.

Zbog razdoblja prilagodbe, dogovor je bio da se do 1. veljače ne primjenjuju zakonom određene sankcije.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više