Od sutra u Poljskoj projekcija filma o migrantima koji je izazvao burne reakcije

Screenshot: YouTube

Poljska vlada planira objaviti svoje pojašnjenje uoči projekcija nagrađivane izbjegličke drame Zelena granica kako bi branila svoje postupanje prema migrantima koji ulaze u Poljsku iz Bjelorusije, rekao je danas zamjenik ministra unutarnjih poslova.

Film u režiji iskusne poljske redateljice Agnieszke Holland izazvao je burne reakcije konzervativaca u Poljskoj uoči sutrašnjeg prikazivanja u poljskim kinima.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova: Film je odvratna kleveta

Crno-bijeli film prikazuje obitelj iz Sirije i ženu iz Afganistana koje brutalni čuvari, ravnodušni na njihovu patnju, vraćaju preko granice, dok ih aktivisti nastoje odvesti na sigurno.

Migracije su postale glavna tema kampanje uoči izbora 15. listopada, a nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da samo njezina vlada može zajamčiti sigurnost granica. Kažu da filmski prikaz onoga što se događa migrantima koji ulaze u Poljsku s istoka ne poštuje one koji štite svoju zemlju. Zamjenik ministra unutarnjih poslova Blazej Pobozy opisao je film kao "odvratnu klevetu".

"U art kinima diljem Poljske, projekcijama će prethoditi poseban oglas o elementima koji nedostaju u filmu", rekao je Pobozy novinarima. "Naši oglasi prikazuju kontekst hibridne (granične) operacije, tijek ove operacije te uvedena rješenja kako bismo osigurali sigurnost poljskih žena i muškaraca", dodao je. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više