Od želučanog virusa u bolnici Merkur oboljelo 80 osoba

U DVA tjedna, koliko zagrebačkom bolnicom Merkur hara virus Norwalk koji izaziva probavne tegobe, zaraženo je oko 80 pacijenta i zaposlenika bolnice. Virus se prenosi nečistim rukama i kapljičnim putem, a simptomi su mučnina, povraćanje i povišena tjelesna temperatura.

Infekcija virusom primijećena je nekoliko dana prije Nove godine, a nije poznato tko je virus donio u bolnicu. Prvi je obolio jedan pacijent na Odjelu interne medicine, nakon čega su poduzete mjere sprečavanja širenja epidemije koje su se pokazale efikasnima. Zadnjih šest dana, od kada se primjenjuju mjere, nema novih oboljelih.

Virusom je zaraženo oko 50-ak zaposlenika bolnice i 30-ak pacijenata koji su stavljeni na posebnu listu, kako bi se izbjeglo daljnje širenje virusa. U bolnicu su uvedene pojačane higijenske mjere - pranje ruku i nošenje maski u neposrednom kontaktu s pacijentima te su ograničene posjete pacijentima.

Bolest traje samo 24 sata, ali je problem što je teško znati tko je inficiran jer je zaražena osoba kliconoša dva tjedna prije nego što se bolest manifestira. Riječ je o vrlo specifičnom virusu koji se širi nehigijenskim uvjetima, ali nije smrtonosan.

Pročitajte više