Odakle internet u Alepu?

Foto: 123rf, Getty

U ALEPU praktički nema građevine koja nije, ako ne uništena, a onda bar načeta ratom. Više od četiri godine, još od 2012. godine, traju žestoke borbe za najvažniji strateški grad na sjeveru Sirije. Od prvog dana grad je praktički podijeljen na istočni i zapadni.

Istočni Alep bio je pod kontrolom pobunjenika, dok su zapadni od prvog dana držale provladine snage. Posljednjih dana vojska odana Asadu u potpunosti je preuzela kontrolu nad istočnim dijelom, pobunjenici su doživjeli poraz od kojeg se vjerojatno nikada neće oporaviti.

U isto vrijeme u Alepu su zarobljeni brojni civili koji o svojoj nesreći pričaju na društvenim mrežama. No, posljednjih dana mnogi se pitaju odakle uopće u ratom razvaljenom Alepu internet mreža?

Odgovor je zapravo prilično jednostavan.

Internet u Alepu često je nedostupan. No, u listopadu je sirijski ministar komunikacija i tehnologije objavio da je internet veza, nakon godina lošeg ili nikakvog rada, u potpunosti obnovljena. Ministar je tada putem Facebooka zahvalio svima koji su pomogli da se internet ponovo omogući ljudima u Aleppu.

Stabilno samo u zapadnom dijelu


No, riječ je o internetu koji pokriva samo zapadni Alep, onaj kojeg su držale vladine snage.

U istočnom Alepu veza je puno nestabilnija, a stanovnici se oslanjanju na nesigurnu vezu preko takozvanih VSAT satelita.

Od početka rata uništena je brojna infrastruktura telekomunikacijskih kompanija bez koje je internet nemoguće imati. Kao rezultat toga, od ljeta 2013. godine internet veza u Alepu oslanja se na kabele Turk Telekoma koji su prolazili preko grada Saraqiba, zapadno od Alepa, koji je bio u rukama pobunjenika. Pobunjenici su, navodno u kolovozu 2013., onesposobili tu vezu, a nova više nije uspostavljena. Vlasti su tada pokušale zapadni Alep ponovo priključiti na internet drugim kanalima, ali ni to nije bilo dugog vijeka. Tek su krajem 2015. ponovo uspostavili internet uz pomoć infrastrukture u Latakiji, regiji u kojoj je glavno uporište Bashara al-Asada.

Zapravo je ruska intervencija, kao u mnogočemu drugome, pomogla u ponovnoj uspostavi interneta u područjima pod kontrolom Asada. Naime, ponovno uspostavljanje interneta u gradovima bio način da Asad stanovništvu dokaže da su stvari pod kontrolom. Upravo je ponovno uspostavljanje interneta u listopadu u zapadnom Alepu u listopadu, u vrijeme dok ljudi u istočnom Alepu nisu imali osnovna sredstva za život, značilo veliku Asadovu pobjedu.

Pročitajte više