Odbačena kaznena prijava, svećeniku koji je preko HTV-a veličao Pavelića sudit će Prekršajni sud

Screenshot: HRT

DRŽAVNO odvjetništvo u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu protiv fra Luke Prcele, koju je podnijela grupa građana nakon što je u nedjelju ujutro u programu HTV-a veličao Pavelića i NDH.

Zaključeno je, naime, da nema obilježja kaznenog djela javnog pozivanja na nasilje i mržnju i članka 325. stavak 4. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Prcela ipak neće proći sasvim "lišo", jer Državno odvjetništvo podiglo obavezni prekršajni nalog zbog prekršaja članka 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Zatražena je maksimalna kazna, a to je kunska protuvrijednost 200 DEM. Po stavu Državnog odvjetništva, fra Prcela je svojom misom vrijeđao i omalovažio moralne osjećaje građana.

Kako doznajemo, fra Prcela je uložio prigovor pa će se sada povesti suđenje na splitskom Prekršajnom sudu.

"Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica?"

Među ostalim, fra Prcela je u nedjeljnoj misi na HTV-u, osuo drvlje i kamenje na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, i to zbog toga što je izjavila da NDH nije bila nezavisna i da je bila zločinačka.

"Ja ne mogu to nikako oprostiti. Tko to kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45.? Ma ja pitam, ako je to morala reći pred Amerikancima, pitam je zašto nisi rekla: "Pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Nismo mi bombardirali ni Dresden, ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Dosta je više da sami po sebi pljujemo", kazao je fra Prcela.

Splitski svećenik dobro je poznat kao štovatelj lika i djela Ante Pavelića, čitav niz godina služio je misu za poglavnika, pa je zbog toga zatraženo procesuiranje i odgovornih osoba na HTV-u koje su mu omogućile prijenos mise u udarnom terminu. Nije poznato da je na HRT-u itko odgovarao zbog ovoga.

 

 

Pročitajte više