Odbačena prijava V. Balenović protiv čelnika Ine

KAZNENA prijava bivše zaposlenice Ine Vesne Balenović protiv čelnika te tvrtke zbog navodnog kriminala u hrvatskoj naftnoj kompaniji odbačena je nakon gotovo tri i pol godine predistrage tužiteljstva, doznaje se danas u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

"Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu, a podnositeljica prijave biti će poučena o pravnom lijeku koji joj stoji na raspolaganju", potvrdila je Hini zamjenica općinske državne odvjetnice Željka Pokupec. Objasnila je da Balenović, ako smatra da je oštećena, može privatno tužiti osobe navedene u prijavi. dodala je da ne zna zbog čega je prijava odbačena jer nije radila na tom predmetu, a zamjenica kod koje je bio predmet danas je bila nedostupna jer je na službenom putu.

Vesna Balenović potvrdila je da je danas zaprimila obavijest o odbačaju prijave koju je podnijela u svibnju 2001. protiv nekolicine direktora Ine, među ostalim i tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora i potpredsjednika Vlade Slavka Linića te predsjednika Uprave Tomislava Dragičevića. Ona ih je optužila za kriminal i korupciju, te financijske malverzacije u 2000. i 2001. "teške" oko 50 milijuna eura.

Po njezinim riječima, u rješenju o odbačaju prijave navodi se da su neke nezakonitosti u Ini uočene u razdoblju od 1997. do 1999., ali ne i 2000. i 2001 za koje je i podnesena prijava.

"DO zadnjega sam vjerovala da se Državno odvjetništvo bori protiv kriminala, no praksa pokazuje suprotno. Amnestirali su kriminal, a obračunali se sa mnom", kazala je Balenović, posebno prozivajući glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Smatra da je odbacivanjem prijave radnicima Ine poručeno da "šute o kriminalu, a kriminalcima da kradu i dalje jer su zaštićeni".

Nakon što je 2001. sa svojim tvrdnjama izašla u javnosti Vesna Balenović je dobila izvanredni otkaz zbog odavanja poslovne tajne, a zbog optužaba koje je na njihov račun iznijela u javnosti, Linić i Dragičević tužili su je za klevetu, tražeći svaki po 100 tisuća kuna za naknadu štete zbog duševnih boli.

"Jasno mi je da ću nakon što je odbačena moja prijava izgubiti sudske sporove, a kako ne mogu platiti te troškove očekujem odlazak u zatvor", zaključila je Balenović.

(Hina) xso yso

Pročitajte više