Odbačena prva Internet tužba u Hrvatskoj

OPĆINSKI sud u Dubrovniku odbacio je zbog apsolutne zastare privatnu tužbu bivšeg načelnika dubrovačke Službe državne sigurnosti Riste Vreće protiv Dubrovčanina Ivice Bana, nekadašnjeg gradskog vijećnika.

Naime, prije četiri godine Vreća je tužio Bana smatrajući da ga je Ban 22. travnja 2000. godine uvrijedio i oklevetao na Internet forumu Vlast.net, današnjem Index.hr forumu.

Ban je tada pod pseudonimom Orsat napisao "da su tvrtka DTS i njezin direktor Jovo Drobnjak bili u to doba u Dubrovniku poznati i prepoznati kako eksponenti velikosrpske kadrovske i sveukupne druge politike.

Gospodin Jovo Drobnjak i gospodin Risto Vreća, tadašnji načelnik dubrovačke SDS (popularno Udbe) i veliki prijatelj i suradnik Jova Drobnjak, pažljivo su ekipirali stručni tim DTS-a koji je uz političko-policijsku zaštitu Slobodana Miloševića i srpskog SDB-a i KOS-a, a uz financijsku podrškuu beogradskog Genexa, trebao gospodarski i politički zavladati Dubrovnikom, kao budućim dijelom tzv. Svetog Saveza Srpskih Zemalja."

Ban smatra da je sudski proganjan samo zato što je o Vreći, dugogodišnjem načelniku Udbe, u svom gradu progovorio na forumu, pa u tome pretekao haaškog svjedoka Iva Šimunovića, piše Jutarnji list i dodaje kako Ban smatra da je kažnjen jer je "progovorio prvi".

Vreća nije uspio dokazati niti sud utvrditi gdje je uopće bilo mjesto počinjene navodne uvrede i klevete. Ipak, Ban će dobiti 6514 kuna za troškove kaznenog postupka.

Pročitajte više