ODBAČENE KRITIKE ASHDOWNA KAO "KOLONIJALNOG" UPRAVITELJA

Glasnogovornik Visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna, Julian Braithwaite kritizirao je u nedjelju izvješće organizacije Europske inicijativa za stabilnost (ESI) u kojemu je britanski diplomat i bivši čelnik Liberalno demokratske stranke zbog golemih ovlasti u BiH uspoređen s britanskim vladarima u Indiji iz 19. stoljeća. L

Dijelove izvješće organizacije ESI-a koji ima sjedište u Berlinu i Sarajevu prenio je u subotu britanski dnevnik The Guardian.

"Za razliku od kolonijalizma 19. stoljeća, međunarodna zajednica nije iznosila nego unijela milijarde američkih dolara u BiH. Zapanjujuće je uspoređivati Ured visokog predstavnika s kolonijalizmom kako je to učinjeno u izvješću Europske inicijative za stabilnost (ESI)", rekao je Braithwaite.

Studija ESI-a podsjeća na sedam godina pokušaja Zapada da u BiH uspostavi liberalnu demokraciju posebno ističući ulogu bivšeg čelnika Liberalnih demokrata kojega se optužuje za pretvaranje Bosne u "Europski Radž", u kojemu se primjenjuju metode i lekcije Britanaca u Indiji u 19. stoljeću.

"Nažalost, izvještaj se može opisati samo kao nekonstruktivan te neodgovoran jer ne čini ništa u korist procesa izgradnje BiH kao održive europske demokracije", ocijenio je priopćenju Braithwait.

Pročitajte više