Odbijena imovinska kartica Martine Dalić, kreće istraga zbog suprugova posla u Ini

Foto: FaH

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić posljednje vrijeme često je spominjana tema u Povjerenstvu za sukob interesa. Njezina imovinska kartica, koju je predala u sklopu nove dužnosti, je odbijena, a Povjerenstvo navodno istražuje i mogući sukob interesa nje i njenog muža oko INA-e.

"Povjerenstvo će se na ovaj ili onaj način morati baviti potencijalnim sukobom interesa u okviru nekog od naših postupaka, bilo da ćemo davati neke smjernicu i upute, bilo da ćemo imati predmet u kojem će se raspravljati što iz ovih okolnosti proizlazi", neslužbeno doznajemo od Povjerenstva za sukob interesa.

Potpredsjednica Dalić i čelnik INA-e Dalić već su sudjelovali na jednom zajedničkom sastanku Vlade i Ine, a Povjerenstvo je već započelo pripremne radnje za istragu oko toga. Prije svega, zanimaju ih stavovi koje je Martina Dalić zauzela po pitanju INA-e.

Imovinska kartica Martine Dalić je odbijena

"Prije ili kasnije ćemo se ovim pitanjem morati baviti, ali ne možemo znati kakvo će mišljenje po tom pitanju Povjerenstvo zauzeti. Ipak, "slučaj Karamarko" nije bio tako davno", napominju nam sugovornici.

Ovo nije jedini sukob kojeg Martina Dalić ima s Povjerenstvom. Prošlog tjedna Dalić je predala svoju imovinsku karticu, ali je ona odbijena, rekla nam je predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković.

"Dužnosnica je podnijela karticu za novu funkciju, ali ta kartica u postupku administrativne provjere nije zadovoljila pa će se dužnosnica pozvati da napravi izmjene", izjavila je Orešković za Index.

Prošlu imovinsku karticu zakasnila predati pola godine pa pogrešno navela više stvari

Inače, Povjerenstvo smo kontaktirali tragom informacija da je Dalić i u svojoj prethodnoj imovinskoj kartici, onoj iz siječnja 2016., navela neke podatke koji su, u najmanju ruku, nelogični. Dalić tako navodi da mjesečno plaća ratu kredita od 11.451 euro, a plaća njenog supružnika, koji je jedna od čelnih osoba INA-e, iznosi tek nešto više od 3.500 kuna mjesečno.

Vezano za ovo predsjednica Povjerenstva Orešković za Index navodi da je imovinska kartica prošla osnovnu provjeru podataka, ali da sada Povjerenstvo može tražiti pojašnjenja od Dalić. Također, Dalić je s objavom ove imovinske kartice zakasnila više od pola godine.

"Ili će dužnosnica reći da se zabunila te da je omaškom navela mjesečna primanja u godišnja, odnosno ili će obrazložiti i opravdati ili će biti riječ o onome što mi smatramo da predstavlja razlog za pokretanje postupka, zbog toga što netko nije prikazao podatke u imovinskoj kartici."

Dalić: Predala sam novu karticu, očekujem da se objavi

Potpredsjednica Dalić u odgovoru za Index navodi da se podaci odnose da imovinsku karticu iz siječnja, te da je došlo do greške.

"U iznosu rate kredita došlo je do greške u valuti te navedeni iznos treba biti definiran u kunama. Upućujemo Vas na činjenicu da je nova kartica predana Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa koje će, očekuje se, istu i objaviti sukladno rokovima, a u kojoj su sadržani odgovori na Vaša pitanja."

Ponovimo, Povjerenstvo je odbilo novu imovinsku karticu Martine Dalić.

Informacije o pokretanju postupka zbog sukoba interesa potpredsjednice Vlade i njenog muža predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković nije htjela komentirati, a Martina Dalić je prije preuzimanja mandata izjavila da ne vidi gdje bi bio taj sukob interesa.

Dalić je ispravila novu karticu, hoće li opet biti problema?

Nakon objave teksta, Indexu su se javili iz Ministarstva gospodarstva kojem je na čelu Martina Dalić. Odgovorili su nam na upit poslan jutros o odbijenoj imovinskoj kartici ministrice ističući da su greške ispravljene te je kartica ponovno poslana Povjerenstvu.

"Imovinska kartica potpredsjednice Vlade i ministrice dr. sc. Martine Dalić vraćena je na doradu zbog manjih pogrešaka u pojedinim rubrikama", tvrde u kratkom odgovoru.

U samo deset mjeseci ministrica Dalić tako je uspjela zakasniti s predajom kartice, objaviti pogrešne podatke u kartici, a potom i još jednom Povjerenstvu poslati "pogrešnu" karticu. 

Pročitajte više