Odbijena Rajićeva žalba na pritvor

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbu na pritvor Ivici Rajiću, u subotu uhićenom bivšem zapovjedniku u HVO-u kojega je Haški sud optužio za ratni zločin u Stupnom Dolu u BiH 1993.

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Božidar Rumenjak potvrdio je Hini da je Izvanraspravno vijeće danas odbilo žalbu Rajićevih branitelja na ekstradicijski pritvor koji je Rajiću nakon uhićenja odredio istražni sudac. Rumenjak je dodao da će spis biti dostavljen tročlanom Vijeću koje će odlučivati o zahtjevu Haškog suda za izručenjem Rajića. Nije rekao kada bi Vijeće moglo održati sjednicu.

Jedan od Rajićevih branitelja Željko Olujić kazao je da će od Vladinog Ureda za suradnju s Haškim sudom danas službeno zatražiti da se kazneni postupak protiv Rajića vodi u Hrvatskoj, a ne u Den Haagu. Olujić tvrdi da za suđenje u Hrvatskoj ne postoje pravne prepreke. ´Smatramo da bi se Rajić pred hrvatskim sudom i javnošću najkvalitetnije mogao braniti od optužbi za kojega se tereti´, kazao je, dodavši da je odluka o mjestu suđenja ´u rukama Haškog suda´.

 Rekao je da mu je u razgovoru u pritvoru Rajić kazao da je uhićen u Splitu, a ne u Zagrebu kako je to i sam Olujić izjavio medijima dan nakon uhićenja. ´Branjenik mi je rekao da su ga u Splitu uhitili krim policajci u civilu, te potom prevezli u Zagreb´, kazao je Olujić. Nije iznio pojedinosti o uhićenju, za koje se u medijima nagađa da je rezultat potrage za drugi haškim optuženikom Antom Gotovinom. Dodao je da obrana još uvijek nije odlučila hoće li se žaliti Vrhovnom sudu ako Vijeće zagrebačkog Županijskog suda udovolji zahtjevu za Rajićevim izručenjem Haškom sudu. Po Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom Vijeće će udovoljiti izručenju ako utvrdi da se zahtjev odnosi na osobu protiv koje se vodi postupak za izručenje i ako je riječ o kaznenom djelu za koje je nadležan Haški sud.

Na takvu odluku obrana u roku od osam dana ima pravo žalbe Vrhovnom sudu. Ta žalba zadržava izručenje, no odluka Vrhovnog suda kojom se dopušta izručenje je konačna. Protiv nje se može podnijeti ustavna tužba, no ona ne odgađa izručenje koje privremeno može odgoditi jedino ministar pravosuđa zbog bolesti optuženika ili ´drugog naročito opravdanog razloga´.

 Ivica Rajić optužen je da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka odgovoran za pokolj najmanje 16 muslimanskih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, u listopadu 1993.

Pročitajte više