Odbor Vijeća Europe kritizira stanje u zatvoru u Zenici

Odbor Vijeća Europe za sprječavanje nasilja (CPT) kritizirao je uvjete u kojima žive pritvorenici Centralnog zatvora u Zenici pozivajući vlasti Bosne i Hercegovine da provede temeljitu i nepristanu istragu o navodima zlostavljanja u tom zatvoru nakon pobune prošle godine, navodi se u prvom izvješću CPTa o Bosni i Hercegovini. L

"U svom izvješću CPT poziva vlasti da osiguraju temeljitu i nepristranu istragu o navodima optužaba o velikom opsegu zlostavljanja koje je slijedilo nakon pobune zatvorenika u zeničkom zatvoru u veljači 2003", ističe se u priopćenju Vijeća Europe dostavljenom medijima u BiH.

Najveći broj zatvorenika s kojima su razgovarali predstavnici Vijeća Europe posve su se pohvalno izjasnili o policajcima koji su ih privodili dok se to ne može reći za zatvorske čuvare. Zbog toga Vijeće Europe poziva na izobrazbu i profesionaliziranje čuvara ali i policajaca.

Na zahtjev dužnosnika Vijeća Europe, vlasti Bosne i Hercegovine su se uz ostalo obvezale napraviti napredak u zakonodavnoj oblasti, što uključuje i donošenje novog Zakona o kaznenom postupku.

Posljednjih godina u zeničkom zatvoru su zabilježeni i česti međusobni obračuni zatvorenika koji su nerijetko bili na etničkoj osnovi.

(Hina)xzkre ybs

Pročitajte više