Odbor za pravosuđe podržao izmjene Zakona o nasljeđivanju

SABORSKI Odbor za pravosuđe danas je podržao Konačni prijedlog izmjena Zakona o nasljeđivanju, po kojima bi se svi ostavinski predmeti sa sudova prebacili na javne bilježnike.

Tom se vladinom prijedlogu usprotivio Mladen Godek (Libra), koji se zauzeo da ostane zakonska odredba po kojoj bi predsjednici sudova na temelju vlastite prosudbe odlučivali koje će i koliko ostavinskih predmeta rješavati javni bilježnici.

Ta je odredba uvrštena u Zakon o nasljeđivanju upravo na temelju njegova amandmana prilikom izglasavanja zakona u Saboru.

Godek smatra da će ostavinski predmeti pred javnim bilježnicima biti puno skuplji za stranke nego pred sudovima, da će sudovi izgubiti mogućnost edukacije sudačkih pripravnika u rješavanju tih predmeta, da se time neće smanjiti broj neriješenih predmeta na sudovima.

Suprotno mišljenje iznio je zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač, istaknuvši da je pravilnikom uređeno da se za te predmete plaća isti iznos kao i na sudovima.

"I da je skuplje kod javnih bilježnika, vjerujem da bi se stranke radije odlučile kod njih rješavati ostavinske rasprave, kako na okončanje postupaka ne bi čekali godinama", rekao je.

Kovač je napomenuo kako je europska praksa takva da se tzv. nesudski predmeti, kakav je i ostavinski, više ne rješavaju pred sudovima, koji bi se, tvrdi, bavili samo parnicama i kaznenim postupcima.

Dodao je da Vlada priprema novi zakon o sudačkim vježbenicima, kojim bi se uredio način i trajanje njihove edukacije.

Predložene izmjene podržali su zastupnici SDP-a, HNS-a i HSS-a, ustvrdivši da izmjene idu u prilog želji za rasterećenjem sudova, a protiv su glasovali Librini zastupnici Godek i Jozo Radoš.

U cilju rasterećenja sudova ide i Konačni prijedlog zakona o mirenju, koji je Odbor jednoglasno podržao.

Tim se zakonom predlaže ustanoviti institut mirenja, odnosno alternativnog rješavanja sporova između stranaka i prije nego je počeo sudski postupak.

Najavljene sjednice Odbora za informatizaciju i medije i Odbora za obitelj, mladež i sport su otkazane.

Pročitajte više