Odbor za unutarnju politiku dao pozitivno mišljenje za Tureka i Lončarića

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost dao je danas pozitivno mišljenje prijedlozima da se Damir Lončarić i Franjo Turek imenuju ravnateljima Obavještajne agencije (OA) i Protuobavještajne agencije (POA).

Time je završen postupak njihova imenovanja, oni su od danas formalno-pravno ravnatelji dviju sigurnosnih agencija, izjavio je predsjednik Odbora Ante Markov.

Prije nego je Odbor dao pozitivno mišljenje njegovi su članovi dva sata iza zatvorenih vrata razgovarali s Lončarićem i Turekom. Markov je prenio da su im postavili sva pitanja koja su se proteklih dana spominjala u medijima, a odnose se na njihov dosadašnji rad.

Konkretnije o tim pitanjima Markov nije želio govoriti, kao ni otkriti tko je bio protiv njihovih imenovanja, a tko se od članova Odbora suzdržao.

Neslužbeno se međutim doznaje da se protiv izjasnio HSLS-ovac Joško Kontić, a suzdržali Ivan Penić (HDZ) i Vlado Jukić (HSP).

Prijedlog o imenovanju Lončarića i Tureka za šefove OA-e (nekadašnji HIS) i POA-e (nekadašnji SUZUP) supotpisali su predsjednici države i Vlade.

I dok je predsjednik Stjepan Mesić to učinio znatno ranije, premijer Ivica Račan svoj je potpis na prijedlog stavio proteklog tjedna.

Pročitajte više