Odbor za Ustav podržao Izvješće o radu Upravnog vijeće Hine

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržao je danas, bez rasprave, Izvješće o radu Upravnog vijeća Hine, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o upravnim pristojbama u području prava intelektualnog vlasništva, te izmjene i dopune Odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka u 2004. L

Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković rekao je da Odbor prihvaća iznesene primjedbe na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zakupu poslovnog prostora, uz zaključak da ih je potrebno doraditi amandmanima.

U izvješću o radu Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) za razdoblje od kolovoza 2003. do listopada 2004. njezin ravnatelj Mirko Bolfek izvjestio je da je u protekle tri godine proveden prijelaz iz proračunskog financiranja na ugovorni odnos i skupnu pretplatu. Polazna osnova za to bila je preorijentacija Hine s proračunskog financiranje na stjecanje prihoda na medijskom tržištu. Po njegovim riječima opseg poslovanja povećavan je vlastitim prihodima s medijskog i nemedijskog tržišta čime su osnivači pošteđeni povećanih troškova proračunskog financiranja.

Transferi osnivača (Hrvatski sabor i Vlada) zamrznuti su na razini proračunskog financiranja iz 2000. od 16,185 milijuna kuna. Ukupni godišnji prihodi i rashodi u prošloj su godini dosegnuli 31 milijun kuna, dok su u 2000. bili 27,3 milijuna.

Bolfek je dodao da ukupan pozitivan učinak u trogodišnjem preustroju Hine u kojem su povećani prihodi s medijskog i drugih tržišta informacija, iznosi oko osam milijuna kuna, a ostvaren je bez podizanja cijena servisa.

Na tom tragu treba promišljati o poslovnom modelu Hine nakon 2007. kada bi Hina trebala ostvarivati više od 50 posto svojih prihoda na medijskom tržištu, dok bi udio osnivača kao pretplatnika trebao početi padati ispod 50 posto, rekao je Bolfek.

Izmjenama i dopunama Odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka u 2004. utvrđena je visina sredstava koja će Ministarstvo financija do 31. prosinca doznačiti političkim strankama i zastupnicima nacionalnih manjina i jednom nezavisnom zastupniku.

Prema toj odluci HDZ, će dobiti gotovo 4,4 milijuna kuna, SDP 2,26 milijuna, HNS blizu 657 tisuća kuna, HSS oko 586 tisuća, HSP nešto manje od 490 tisuća kuna, IDS će dobiti nešto više od 264 tisuće kuna, Libra, HSU i SDSS nešto manje od 200 tisuća kuna

itd. Zastupnici nacionalnih manjina i nezavisni zastupnik će dobiti nešto više od 64 tisuće kuna, a najmanje će dobiti Zagorska demokratska stranka nešto više od 32 tisuće kuna.

(Hina) xdm ysšh

Pročitajte više