Odbor za zakonodavstvo podržao odgodu smanjenja stope PDV-a

ODBOR za zakonodavstvo jednoglasno je danas podržao Vladin prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim je predviđeno da se smanjenje stope PDV-a s 22 na 20 posto odgodi do daljnjega, uz ocjenu oporbenih članova da je Vlada u obrazloženju prijedloga netočno navela da se smanjenje PDV-a odgađa zbog proračunskog deficita.

Josip Leko (SDP) je ustvrdio da se od saborskog izglasavanja smanjenja PDV-a "nisu pojavile nikakve nove financijske činjenice", jer je i u toj raspravi predstavnik Vlade kazao da je deficit državnog proračuna 6,7 posto.

Pero Kovačević (HSP) od Vlade je zatražio da "ne predlaže Saboru odluke iz financijskog područja bez suglasnosti MMF-a jer se tako samo bezrazložno raspravlja".

Kovačević je zatražio i da "se konačno dogovorimo koliki je deficit i po kojoj se metodologiji on izračunava".

Odbor je odbio podržati SDP-ov prijedlog prijedlog zakona o socijalnim mirovinama, po kojem bi oko 50.000 građana koji nemaju nikakvih drugih prihoda dobivalo mirovinu koja je nešto veća od socijalne pomoći ali i značajno manja od najmanje mirovine koja se isplaćuje na temelju rada.

Odbačen je i SDP-ov prijedlog zakona o jednokratnom porezu, kao i HSS-ov prijedlog zakona o najmu poslovnog prostora, koji bi obrtnicima omogućio povoljan otkup poslovnih prostora u kojima posluju dulji niz godina.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više