Odgođen početak suđenja Branimiru Glavašu

IZJAŠNJAVANJEM o krivici za ubijanje srpskih civila 1991. u Osijeku danas je na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo ponovno započeti suđenje Branimiru Glavašu i šestorici suoptuženika.

Međutim, na raspravi se nije pojavio drugooptuženi Ivica Krnjak koji je umjesto na sud, otišao na rehabilitaciju u Opatiju. Oporavlja se od operacije srca, a da neće doći sudu je jutros javila njegova supruga. Budući da je sud izvijestio njegovu obitelj prije tri dana da danas počinje suđenje, predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović je odlučio kazniti Krnjaka sa 3.500 kuna kazne.

Horvatović će, podsjetimo, makar čitanjem iskaza svjedoka koji su u prvom pokušaju suđenja govorili o svojim saznanjima, morati ponoviti čitav postupak, jer je dozvolio da se rizično dugačka pauza suđenja nastala zbog ljetne stanke na sudu produlji do zakonom zabranjenog roka - 7. rujna. 

Naime, zadnja rasprava u slučajevima "selotejp" i "garaža" bila je prije više od tri mjeseca, a prema Zakonu o kaznenom postupku suđenje mora početi iznova ako između dviju rasprava protekne više od dva mjeseca.

No, produljenje postupka neće teško pasti osumnjičenicima za egzekucije srpskih civila na obali Drave, te mučenja i ubojstva u garaži Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku. Prvooptuženi je odlukom Sabora odavno na slobodi, a 17. rujna Ustavni je sud oslobodio i Mirka Sivića, Gordanu Getoš Magdić, Zdravka Dragića i Tihomira Valentića nakon dvije godine provedene u kaznionici u Remetincu. Nakon ove odluke u pritvoru ostali su samo Ivica Krnjak i Dinko Kontić.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više