Odgođeno ročište u stečajnom postupku Salonita

Na Trgovačkom sudu u Splitu danas je, zbog bolesti suca Mladenka Žužula, odgođeno ročište na kojemu je trebalo odlučiti hoće li se pokrenuti stečaj solinske tvornice Salonit, koja državi duguje oko 22 milijuna kuna za PDV.

Međutim, predstavnike sindikata, radnika, njihove odvjetnike, pa i privremenog stečajnog upravitelja Ivana Sunaru, koji su jutros došli na zakazano ročište, zatekla je informacija o promjeni vlasničke strukture tvornice koju su doznali na hodniku u sudu od oponumoćenice danske tvrtke "Robson Holding" Vlatke Vedriš.

Ona ih je izvjestila je kako je ta kompanija kupila 41 posto dionica Salonita, kojima stječe većinsko vlasništvo nad tvornicom nakon završetka postupka upisa u knjigu dionica, koji je u tijeku.

Danska tvrtka te je dionice kupila od tvrtke "Kamicon", za čiji vlasnički udio radnici i sindikalisti također nisu znali, što su nazvali skandaloznim.

Novi direktor Salonita Ivo Ljubić potvrdio je da će danska kompanija postati većinski dioničar Salonita te da je vlasnik preostalih dionica, uz male dioničare, Hrvatski fond za privatizaciju.

Ljubić je rekao kako vjeruje da Salonit, u kojemu je zaposleno oko 300 radnika, neće otići u stečaj, temeljeći to na pregovorima koje vodstvo tvrtke vodi s ministarstvima financija i gospodarstva o modelu prebijanja duga za neplaćeni PDV.

Naime, stečajni se postupak vodi na temelju zahtjeva Ministarstva financija zbog neplaćenog PDV-a od 21,9 milijuna kuna, a dug države radnicima oboljelima od azbestoze, na temelju podignutih odšetnih tužbi, iznosi oko 15 milijuna kuna.

Osim na državu, koja je do 1998. godine bila vlasnik Salonita, dio tih obveza pada i na leđa dioničara, pa je Vlatka Vedriš izrazila zabrinutost kako će i danska kompanija biti prisiljena uključiti se u podmirenje preostalog duga.

Privremeni stečajni upravitelj Ivan Sunara, kojemu su radnici uputili niz ružnih riječi, novinarima je izjavio kako nema informacije da je danska tvrtka kupila većinski paket dionica Salonita te da se zbog toga ne može ni očitovati.

Odgađanje stečajnog ročišta nanosi golemu štetu Salonitu, izjavio je direktor Ljubić, jer vodstvo tvrtke nije u mogućnosti raspolagati financijama tvrtke, niti donositi odluke o sklapanju novih poslova bez dopuštenja privremenog stečajnog upravitelja.

Inače, Salonit je od početka ove godine povećao prodaju svojih proizvoda za 30-ak posto u odnosu na lani, a trebali su biti sklopljeni i novi ugovori za inozemno tržište, prvenstveno za BiH.. Najveći dio proizvodnje Salonita odnosi se na program za Hrvatske autoceste, odnosno na cijevi za odvodnju. Proizvodnja se modernizira tako da je udio azbesta u proizvodima smanjen na oko 10 posto.

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više