Odgođeno suđenje generalu JNA optuženom za rušenje brane Peruča

Foto: FaH

ODGOĐEN je početak suđenja Borislavu Đukiću, generalu JNA, optuženom za rušenje brane Peruča. Vrhovni sud vratio je, naime, rješenje o produljenju istražnog zatvora na ponovno odlučivanje Županijskom sudu u Splitu pa je sudac Slavko Lozina odgodio početak suđenja zakazan za 13. lipnja smatrajući da nije izvjesno kako će se spis do tog vremena vratiti u Split.

Jučer je, naime, izvanraspravno vijeće splitskog suda opet donijelo rješenje o produljenju pritvora pa i ovaj put obrana ima pravo žalbe Vrhovnom sudu. Suđenje je tako prolongirano za mjesec dana. Do tada bi, očekuje Lozina, sve trebalo biti riješeno sa pritvorom nekadašnjeg zapovjednika 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa. 

Obrana zatražila svjedočenje Ratka Mladića

Đukić je optužen zajedno sa bivšim zapovjednikom korpusa generalom Ratkom Mladićem te majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine. Zbog smrti postupak je obustavljen protiv generala Mile Novakovića, tadašnjeg zapovjednika Srpske vojske Krajine. Splitski sud odlučio je da se postupak razdvoji te da se samo sudi Đukiću jer su ostali nedostupni.

Branitelj generala Đukića, odvjetnik Željko Ostoja, osporio je navode optužnice te predložio da se na suđenju sasluša general Mladić, čemu se suprotstavila tužiteljica Marina Matušan. Smatra, naime, da njegovo svjedočenje ne bi bilo vjerodostojno i nepristrano budući da je i sam optuženik u istom slučaju. Novaković je dva mjeseca prije smrti u ljeto prošle godine branio Đukića. Ustvrdio je kako je u inkriminiranom razdoblju bio savjetnik Mile Martića te da nije mogao izdati naredbu za rušenje brane.

U zatvoru zajedno sa dva kapetana

Đukića terete da je naredio rušenje brane sa 30 tona eksploziva, što je dovelo do štete od 90 milijuna kuna. Na saniranje je potrošeno još 10 milijuna DEM.

Đukić je izručen Hrvatskoj početkom ožujka ove godine. Društvo mu u splitskom zatvoru prave kapetan Dragan i nekadašnji dozapovjednik vojne baze Lore kapetan Pavle Pantić.

 

Pročitajte više