DIJANA ZADRAVEC

Odgovor iz Vinogradske: "Zadravec tajno snimala pacijente, sve gledala na mobitelu"

Screenshot: Youtube

DIJANA Zadravec, koju su brojni liječnici optužili za mobing, a mnogi su zbog nje i dali otkaz u Vinogradskoj, danas je na Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije govorila o navodnoj korupciji u toj bolnici i teško optužila liječnike.

Zadravec je u svom izlaganju optužila niz liječnika, rekla je da je otkrila "virtualno skladište" te da je postavila kamere u novu angiosalu.

>>Zadravec mahala dokumentima: Postavila sam kamere, otkrila tajno skladište

Zadravec: Otkrila sam virtualno skladište

"Otkrila sam virtualno skladište koje ima materijal koji je stajao u ormarima. Bilo tko je mogao ušetati bilo kada i odnijeti taj materijal. Materijal je bio vrijedan milijune. Nekom materijalu je istekao rok trajanja, to znači da se materijal u vrijednosti od 700.000 kuna može samo baciti. Kad sam postavila kamere u novu angiosalu, doktori Čulo i Kalousek su se tome protivili i sad mi je jasno zašto. Na Radiologiji do danas nije zaživio videonadzor, a ja sam optužena za mobing", rekla je.

Index je razgovarao s nekoliko izvora u KBC-u Sestre milosrdnice koji su nam opisali što se sve događalo, što je bilo s kamerama, kad se inače i na koji način postavljaju kamere u sale te što je točno "virtualno skladište" i o kakvom se materijalu ondje radi.

"Nemamo tajno skladište, to su ormari u angiosali iz kojih materijal ne može biti otuđen"

"Ovo što je ona iznijela da postoji tajno skladište u Zavodu za radiologiju - ne postoji. Dakle, nema nikakvog tajnog virtualnog skladišta. Riječ je o ormarima koji se nalaze u sklopu angiosale da materijal bude dostupan liječnicima kad rade neurointervencijske zahvate. Angiosala se zaključava i u nju ulaze samo ovlaštene osobe, medicinsko osoblje i pomoćni radnici. Uvijek je netko od liječnika ili sestara u sali kad se u nju dovoze pacijenti. Ti ormari su pod nadzorom i iz njih ne može nitko ništa otuđiti. Dakle, nema mogućnosti otuđivanja materijala a da to nitko ne vidi", rekli su nam dobro upućeni izvori iz Vinogradske.

Dalje su se osvrnuli na materijal koji se nalazi u ormarima, za koji Zadravec navodi da je zastario i da je propao.

"To su materijali koji su na konsignaciji. Dotični materijal se ne knjiži sve dok se ne upotrijebi. Naši dobavljači prate njegov rok upotrebe, a mi ga provedemo kroz ljekarnu tako da se zna da je taj materijal došao u bolnicu. U trenu kad istekne ili se bliži istek roka trajanja, tad ga dobavljači zamijene. Uzmu natrag taj materijal i donesu novi. Nema bacanja ni neiskorištenog materijala", ističu.

Što je konsignacija?

Zanimalo nas je što točno podrazumijeva konsignacija.

"To znači da smo posudili robu jer ne znamo koliko ćemo čega upotrijebiti. Naime, bolnica nema toliko sredstava na računu da naruči puno tog materijala. I to se ne odnosi samo na Radiologiju već na sve klinike. Npr. kad ugrađujemo pacijentu kuk, mi ne možemo imati na zalihama samo jedan već uvijek moramo imati tri veličine kuka jer se nikad ne zna kakav će pacijent doći, je li visok, nizak, mršav, pretio, a ne možemo kupiti sva tri. Tako da, kad taj jedan kuk potrošimo, onda ga knjižimo. Redovno vodimo svu evidenciju materijala u bolnici i točno se zna što se nalazi u tom trenu u bolnici", objasnili su nam naši sugovornici iz Vinogradske.

Osvrnuli su se i na optužbe Dijane Zadravec oko potpisivanja dokumenata.

"Dokumenti koje Zadravec spominje, na koje se potpisuju liječnici, internog su karaktera, da se vidi što je potrošeno od materijala. Liječnik potpisuje obrasce u kojima navodi koje je materijale potrošio i to ne ide u HZZO. Potom administrator, koji radi obračune u Kliničkom zavodu za radiologiju, izradi papirnati obračun koji je evidencija u Kliničkom zavodu. Zatim je na te dokumente medicinska sestra stavila žig iako za to nije bilo potrebe. Sad Zadravec optužuje liječnike iz Kliničkog zavoda da su se potpisivali na fakture za HZZO, a oni to nisu. Kako smo rekli, oni su se potpisivali samo na obrazac na koji su trebali navesti koji su materijal stavili u pacijenta. Na tom obrascu je na dnu napisan predstojnik klinike, Zadravec se tu isto trebala potpisati i to je potpisivala, sve do trena kad je samo prestala. Isto tako, Zadravec optužuje da javna nabava od 2019. nije provedena za neurointervencijske zahvate, a ona do danas nije dostavila planirane količine materijala. Služba javne nabave je od nje više puta zatražila da im to dostavi kako bi se provela javna nabava za taj materijal, a ona to nikad nije dostavila. Iz tog razloga nije mogla biti obavljena javna nabava, već se materijal nabavljao prema dobivenim ponudama", objasnili su nam u Vinogradskoj.

"Za kamere su liječnici slučajno doznali nakon četiri mjeseca"

Što se tiče kamera, za koje je Zadravec danas navela da ih je postavila u angiosalu i da su se liječnici pobunili, doznajemo kako ih je postavila bez odobrenja Uprave.

"Svaka sala mora zatražiti odobrenje od Uprave da se postave kamere i da se točno zna radi čega se kamere postavljaju, da se stavljaju u svrhu medicinskih radova te da se snima samo operativni dio. No, ona je samoinicijativno postavila kamere, bez odobrenja. Kad se doznalo da je to napravila, tadašnji ravnatelj Mario Zovak rekao joj je da mora imati odobrenje jer se i pacijente mora upozoriti na to da je prostorija pod videonadzorom. Ona je tad uklonila kamere", kazali su nam dobro upućeni izvori.

Rekli su nam kako su liječnici u angiosali doznali za kamere četiri mjeseca nakon što su one postavljene.

"Zadravec je stavila kameru u angiosalu u studenom 2019. i tek su liječnici u ožujku 2020. doznali za to, kad je jednom djelatniku slučajno izletjelo da Zadravec i glavni inženjer na mobitelu prate videolinkom što se događa u angiosali. Dakle, za svo to vrijeme je Zadravec neovlašteno, bez ikakvog odobrenja, snimala i pacijente koji za to nisu znali i liječnike i to sve pratila, a da nikoga od njih nije o tome obavijestila", rekli su nam izvori iz Vinogradske.

Poslali smo službeni upit Dijani Zadravec i KBC-u Sestre Milosrdnice oko navoda da je Zadravec neovlašteno snimala pacijente i liječnike. Poručila nam je da nam danas nije u mogućnosti odgovoriti te da će nam odgovor poslati sutra ujutro.

Pročitajte više