Iran odgovorio Trumpu testiranjem projektila dometa 2000 km

Screenshot: Ruptly

IRAN je uspješno testirao novi balistički projektil s dosegom 2000 kilometara koji je pokazan na vojnoj paradi u petak, objavili su u subotu državni mediji.
 
Ispaljivanje rakete Koramšar, za koji Iran kaže da može nositi nekoliko bojnih glava, vjerojatno će izazvati zabrinutost u Washingtonu.
 
Državna mreža IRIB objavila je snimku testa projektila bez datuma i mjesta, uključujući video snimku kamere na samom projektilu koja kako su rekli pokazuje odvajanje konusa koji nosi više bojnih glava.
 
"Vidite snimke uspješnog  testa projektila Koramšar s dosegom 2000 kilometara, najnovijeg projektila u našoj zemlji", rečeno je na državnoj televiziji. "To je treći iranski projektil s dosegom od 2000 kilometara", dodaje se.
 
 
Ruhani odbrusio Trumpu
 
Ovo lansiranje svakako se može tumačiti i kao odgovor iranskog režima američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je u svom prvom govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda oštro napao Iran i Sjevernu Koreju. Trump je Iran opisao kao "bezobzirni režim koji otvoreno govori o masovnim ubojstvima, kune se u smrt Amerike, uništenje Izraela te mnogih vođa i nacija u ovoj prostoriji", dodavši kako "iranski režim skriva korumpiranu diktaturu pod maskom demokracije". Trump je optužio Teheran i za "lansiranje opasnih raketa" te izvoz nasilja u Siriju, Jemen i druge dijelove Bliskog istoka.
 
A Iran je, izgleda, odgovorio upravo lansiranjem još jedne dalekometne rakete. Ruhani je na određeni način i najavio taj potez na jučerašnjem govoru na vojnoj paradi na godišnjicu iransko-iračkog rata, gdje je poručio SAD-u: "Željeli vi to ili ne, pojačat ćemo naše vojne kapacitete, nužne za odvraćanje". Raketa Koramšar pokazana je javnosti upravo na toj paradi.
 
Ostaje za vidjeti hoće li ovo imati posljedice za ionako zategnute odnose Teherana i Washingtona, pogotovo na sporazum o prekidu programa nuklearnog naoružanja koji je potpisan između dvije zemlje za vrijeme mandata Baracka Obame. Trump, koji je još u predizbornoj kampanji kritizirao sporazum, iskoristio je i govor pri UN-u da ga nazove "sramotom" i "jednom od najgorih i najjednostranijih transakcija u koje je SAD ikad ušao".
 

Pročitajte više