Odgovori Fabrisa Peruška i Fortenova grupe na upit Indexa

Foto; Fah

Objavljujemo pune odgovore odvjetnika Fabrisa Peruška i uprave Fortenova grupe na upit Indexa o tome kako je moguće da je Fabris Peruško bio zaposlen na puno radno vrijeme u Fortenova grupi dok je primao naknadu kao vladin povjerenik za Agrokor.

> Dok je bio vladin povjerenik za Agrokor, Peruško dobivao milijune eura od Fortenove

Odgovor odvjetnika Fabrisa Peruška u cijelosti 

"Uvodno napominjem kako je u Vašem upitu izneseno više konstatacija koje su pravno i činjenično netočne. Primjerice, Agrokor d.d. i Fortenova grupa d.d. nisu povezana trgovačka društva. Trgovačko društvo Agrokor d.d. je u postupku izvanredne uprave restrukturirano te je njegova imovina prenesena na novoosnovano trgovačko društvo Fortenova grupa d.d. koje s trgovačkim društvom Agrokor d.d. nije povezano niti vlasnički niti na bilo koji drugi način. Po završetku postupka izvanredne uprave, trgovačko društvo Agrokor d.d. brisano je iz sudskog registra u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske te je prestalo postojati kao pravna osoba.

Nadalje, gospodin Peruško nikada nije bio istovremeno zaposlen na dva radna mjesta. Naime, kao izvanredni povjerenik on nije imao sklopljen ugovor o radu s društvom Agrokor d.d. već je bio imenovan rješenjem nadležnog suda, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku ("Narodne novine" br. 32/17; dalje: Zakon o postupku izvanredne uprave). Prava i obveze izvanrednog povjerenika definirana su Zakonom o postupku izvanredne uprave i drugim propisima koji se primjenjuju u postupku izvanredne uprave. Slijedom navedenog, na obnašanje dužnosti izvanrednog povjerenika ne primjenjuje se Zakon o radu ("Narodne novine" br. 93/14, 127/17, 98/19, 151/22, 64/23), uključujući i odredbe Zakona o radu o radnom vremenu.

Kao što je poznato, gospodin Peruško u trgovačkom društvu Fortenova grupa d.d. obnaša funkciju glavnog izvršnog direktora i člana Upravnog odbora. Radi se o rukovodećoj funkciji na koju se, između ostaloga, ne primjenjuju odredbe Zakona o radu o najduljem trajanju tjednog radnog vremena, dnevnom i tjednom odmoru. Naime, rad rukovodećih osoba u pravilu nije ograničen na četrdesetosatno tjedno radno vrijeme i petodnevni radni tjedan te one vrlo često obnašaju više funkcija, radeći pri tome koliko god je potrebno da se obave svi poslovi i zadaci koji su im povjereni. Gospodin Peruško radi na jednak način. 

Nadalje, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave, gospodinu Perušku nije bila potrebna suglasnost nadležnog suda niti bilo kojeg drugog tijela za sklapanje ugovora o radu s trgovačkim društvom Fortenova grupa d.d. i preuzimanje funkcije glavnog izvršnog direktora u tom društvu. Radi pravne sigurnosti, navedeno je također potvrđeno i neovisnim pravnim mišljenjem prije nego što je gospodin Peruško imenovan glavnim izvršnim direktorom trgovačkog društva Fortenova grupa d.d. Za obnašanje funkcije izvanrednog povjerenika do dovršetka postupka izvanredne uprave i funkcije glavnog izvršnog direktora također nije bilo potrebno niti posebno odobrenje Upravnog odbora trgovačkog društva Fortenova grupa d.d. 

Pritom je također važno istaknuti kako primanja gospodina Peruška niti kao izvanrednog povjerenika Agrokora, niti naravno kao glavnog izvršnog direktora i člana Upravnog odbora Fortenova grupe d.d., nisu financirana iz državnog proračuna ili bilo kojih drugih javnih sredstava.

Ujedno napominjem da ugovor o radu sklopljen između gospodina Peruška i trgovačkog društva Fortenova grupa d.d., kao pravne osobe u potpuno privatnom vlasništvu, nije javan dokument. U njemu sadržani podaci, uključujući podatke o plaći i drugim primanjima kao i o radnom vremenu, osobni su podaci gospodina Peruška u smislu Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka). Isto se odnosi i na sve druge ugovore o radu koje je društvo Fortenova grupa d.d. sklopilo sa svojim radnicima, uključujući i izvršne direktore. Pored toga, navedeni ugovori o radu predstavljaju i poslovnu tajnu trgovačkog društva Fortenova grupa d.d. 

Kao voditelj obrade osobnih podataka, vezani ste Općom uredbom o zaštiti podataka. Zakonitost obrade osobnih podataka uključuje, između ostaloga, i potrebu da je takva obrada nužna za izvršavanje zadaće od javnog interesa (čl. 6. st. 1. toč. e. Opće uredbe o zaštiti podataka), no u konkretnom slučaju takvog javnog interesa nema, pa se osobni podaci gospodina Peruška ne smiju obrađivati bez njegove izričite privole. Sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka, "obrada" znači svaki postupak ili skup postupaka koji se obavljaju na osobnim podacima ili na skupovima osobnih podataka, bilo automatiziranim bilo neautomatiziranim sredstvima kao što su prikupljanje, bilježenje, organizacija, strukturiranje, pohrana, prilagodba ili izmjena, pronalaženje, obavljanje uvida, uporaba, otkrivanje prijenosom, širenjem ili stavljanjem na raspolaganje na drugi način, usklađivanje ili kombiniranje, ograničavanje, brisanje ili uništavanje.

Kako je obrada predmetnih osobnih podataka nezakonita, a javni interes za njihovu objavu ne prevladava nad pravom gospodina Peruška na zaštitu privatnosti, ovime na temelju članka 17. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka zahtijevamo da se osobni podaci gospodina Peruška bez odgađanja u cijelosti izbrišu iz svih sustava pohrane kao i sa svih sustava pohrane osoba koje su prenijele ili na bilo koji način obradile te podatke. Nadalje, zahtijevamo i da se izbrišu sve poveznice do navedenih osobnih podataka, kao i sve njihove kopije ili rekonstrukcije, sukladno članku 17. stavku 2. Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka te sukladno praksi Suda Europske unije (presuda C-131/12 od 13. svibnja 2014.). U protivnom ćemo biti prisiljeni podnijeti prijavu Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Naposljetku, Vaše niže novinarsko pitanje, jednako kao i ono prethodno, formulirano je na način da se njime implicira da je gospodin Peruško u obavljanju dužnosti izvanrednog povjerenika u postupku izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d. i glavnog izvršnog direktora trgovačkog društva Fortenova grupa d.d. postupao protivno važećim propisima, što dakako ne odgovara istini. Napominjem da objava takvih insinuacija predstavlja grubo kršenje prava gospodina Peruška na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti. 

Slijedom svega navedenog, ponovno Vas pozivam da se suzdržite od objava takvih informacija i insinuacija, u protivnom ćemo biti prisiljeni poduzeti pravne korake radi zašite interesa naše stranke."

Odgovor Fortenova grupe u cijelosti 

"Što se tiče primanja pojedinaca koji su zaposlenici Fortenova grupe, uključujući i menadžment, ti podaci nisu javni te nikakva nagađanja o visini primanja ne komentiramo. 

Što se tiče vašeg pitanja koje pokušava dovesti u vezu naknadu izvanrednog povjerenika Agrokora temeljem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i ugovor o radu glavnog izvršnog direktora s privatnom kompanijom Fortenova grupa, naglašavamo kako Fortenova grupa nije nikada bila regulirana Zakonom o izvanrednoj upravi.

Agrokor je temeljem navedenog zakona imao izvanrednog povjerenika koji nije bio zaposlen u Agrokoru te nije niti imao ugovor o radu, već je primao naknadu određenu Zakonom. Današnji glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško postao je zaposlenik Fortenova grupe 2. travnja 2019. te su njegova primanja, kao i primanja cijelog visokog menadžmenta kompanije, određena ugovorima koje je u slučaju Fabrisa Peruška jednoglasno odobrio Upravni odbor kompanije. Svi menadžeri u Fortenova grupi, najvećem privatnom poslodavcu i najvećoj privatnoj kompaniji u regiji, imaju ugovore i nagrade koje su vezane uz postizanje određenih rezultata. Nema temelja kojim bi se nagrade vezane uz rezultate rada i ciljeva u Fortenova grupi mogle dovesti u vezu s nagradom izvanrednog povjerenika koja je određena Zakonom o postupku izvanredne uprave. 

Što se tiče Vašeg pitanja o odobrenju i pisanoj izjavi o odricanju zabrane obavljanja konkurentske djelatnosti koja je prema implikaciji iz pitanja bila potrebna glavnom izvršnom direktoru Fortenova grupe za obavljanje poslova izvanrednog povjerenika Agrokora, nikada nije postojala potreba ni temelj za izdavanjem takvog odobrenja ili izjave. Te dvije funkcije ni na koji način nisu u koliziji niti su konkurentske.

Izvanredni povjerenik Agrokora je po osnivanju Fortenova grupe, dakle od 1. travnja 2019. godine, imao jasan zadatak završetka zahtjevnog posla implementacije nagodbe, što se u najvećoj mjeri odnosilo na prebacivanje imovine Agrokora u Srbiji i Sloveniji na Fortenova grupu u izuzetno kompliciranim okolnostima te kasnije zatvaranje svih Agrokorovih kompanija i brisanje iz sudskih registara. Zahtjevi postavljeni Zakonom uspješno su ispunjeni i cijeli postupak je okončan 12. listopada 2022. godine, kada je Fabris Peruško prestao biti izvanredni povjerenik. Glavni izvršni direktor Fortenova grupe imao je jasan zadatak prebačenu imovinu što prije staviti u punu funkciju u okviru Fortenova grupe, optimizirati poslovanje i isporučiti rezultate u skladu s poslovnim planovima i očekivanjima dioničara Fortenova grupe. Ovi zadaci nisu vezani uz poslove izvanrednog povjerenika.

Ciljevi obje funkcije su bili ne kontradiktorni ili konkurentski već komplementarni utoliko što je cilj izvanredne uprave bio čim prije ispuniti zakonske uvjete i završiti proces izvanredne uprave, a cilj privatne kompanije Fortenova grupa bio je da se preostala imovina Agrokora u Srbiji i Sloveniji, opterećena sporovima i preprekama za njen prijenos, što prije prebaci na Fortenova grupu i stavi u punu funkciju poslovanja nove kompanije.

Upravni odbor Fortenova grupe, u kojem su u najvećem dijelu predstavnici dioničara Fortenova grupe, imao je naravno puno saznanje o činjenici da je tada novoimenovani glavni izvršni direktor kompanije nastavio obnašati funkciju izvanrednog povjerenika Agrokora i jednoglasno je prepoznato da za istovremeno obavljanje ovih poslova nema nikakvih prepreka, ukoliko osoba ima odgovarajuće menadžerske kvalitete odnosno kapacitete. Radi otklanjanja bilo kakve potencijalne sumnje, kod imenovanja je bilo zatraženo i pravno mišljenje koje nedvosmisleno kaže kako nikakvih pravnih prepreka za to imenovanje nema."

Pročitajte više