Odlazak čelnih ljudi HSLS-a: Nakon Čehoka, i Đurđa Adlešič napušta stranku?

NA IZVANREDNOJ konferenciji za novinare sazvanoj u zadnji čas premijerka Jadranka Kosor pohvalila se da je potpisala sporazum s bivšim zastupnikom HSLS-a Ivanom Čehokom te s još dva saborska zastupnika o davanju potpore Vladi u parlamentu.

"Vlada će imati još snažniju potporu u Hrvatskom saboru, zahvaljujem trojici zastupnika koji su to omogućili", istaknula je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na konferenciji za novinare na kojoj je objavila da će je podržavati Ivan Čehok i još dva zastupnika. Podršku Vladi će davati i SDSS-ovac Mile Horvat te HSLS-ovac Antun Korušec.

Čehok osniva Klub nezavisnih zastupnika u Saboru, ali ne i stranku

Kosorica je dodala kako će tri zastupnika podržavati najvažnije projekte Vlade, od gospodarskih do ulaska u Europsku uniju, pa borbu protiv korupcije te ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske. Premijerka je kazala da će Vlada od danas biti još snažnija u provođenju svoga programa, a radit će čitavo ljeto, najviše na pripremi rebalansa.  

"I dalje ćemo podržavati gospodarski program Vlade", kazao je Čehok koji je potvrdio da je izašao iz HSLS-a. Ponovio je kako je stranka donijela lošu odluku u zlo vrijeme kada je odlučila napustiti koaliciju, ali je i na ljudskoj razini svojim bivšim kolegama poželio sve najbolje.

Adlešič u Vladi do 1. kolovoza

Kazao je kako mu je osobno teško palo napuštanje HSLS-a, jer je bio osnivač te stranke u njegovom dijelu Hrvatske te ju je bio preuzeo "kada je nitko nije htio". Čehok će sa dva zastupnika osnovati Klub nezavisnih zastupnika u Saboru te nema namjeru osnivati novu stranku.

Nakon Čehoka i Korušeca, i Đurđa Adlešič je donijela odluku o napuštanju HSLS-a. Čini se da je upravo Korušecovo istupanje iz stranke presudilo da njegovim putem krene i Adlešič.

Ona će na svojoj sadašnjoj dužnosti ostati do 1. kolovoza. Premijerka Kosor nije željela jasno reći je li Adlešič podnijela neopozivu ostavku ili je samo stavila mandat na raspolaganje. Dodala je kako je s Adlešič odlično surađivala i da se nada da će tako biti i u budućnosti.

Darinko Kosor: Bivšim kolegama želimo sve najbolje

Nakon što su Ivan Čehok i Antun Korušec svojim potpisom dali podršku Vladi Jadranke Kosor, reagirao je HSLS priopćenjem koje potpisuje njihov predsjednik Darinko Kosor.

U priopćenju stoji kako nemaju namjeru komentirati Čehokove daljnje političke poteze jer je ispisnicu iz stranke već uputio središnjici HSLS-a. No, Antuna Korušeca isključili su iz stranke jer je potpisao Kosoričin sporazum. Navode kako je potpisom izravno prekršio odluke stranačkih tijela i time prestaje njegovo članstvo u stranci.

"Bivšim kolegama želimo sve najbolje u njihovom daljnjem radu", navodi Darinko Kosor.

Što se tiče izvornog saborskog mandata Đurđe Adlešič, ona će kao član HSLS-a svoj mandat aktivirati u roku od osam dana nakon razrješenja s mjesta potpredsjednice Vlade RH, na koje je u utorak, 13. srpnja 2010. godine podnijela i pisanu ostavku.

"Odlukom Središnjeg vijeća stranke o istupanju iz vladajuće koalicije 10. srpnja 2010. g. HSLS nije narušio većinu u Hrvatskom saboru već si je time osigurao samostalnu i slobodnu poziciju za svoje daljnje političko djelovanje", zaključuje Kosor.

Pročitajte više