Odlučivanje o glavnom ravnatelju HRT-a je farsa, tvrde HND i SNH

Foto: FaH

HND i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u petak su ocijenili farsičnim način na koji je proveden natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a, ukazali su na potrebu hitnih izmjena Zakona o HRT-u, a novinare su pozvali da "dignu glas protiv cenzure i nakaradnog vođenja javnog servisa''.

''Strukovne udruge ne mogu poduprijeti izbornu proceduru i izbornu farsu koja pokazuje da vladajućima nije u interesu stvarna promjena na HRT-u i promjena Zakona o HRT-u, donesenog još u vrijeme SDP-ove vlade 2012., koji se pokazao nakaradnim i napravio veliku štetu javnoj radioteleviziji'', kazao je na konferenciji za novinare Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Ocijenio je i kako hrvatski građani zaslužuju pravi javni servis, a ne ''ovakav koji će cenzurirati udarne političke događaje'', navodeći kao primjer izvještavanje o presudi Vrhovnog suda HDZ-u i bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media. Dodao je kako građani i javnost zaslužuju pravo novinarstvo, pošten pristup radu te HRT koji ne smije biti HDZ-ov ''plijen'' ni plijen bilo koje druge stranke ili političke opcije.

Kazao je i kako je HRT u ovom trenutku devastiran javni servis u kojem su najbolji novinari marginalizirani ili su napustili javnu radioteleviziju.

"Vlada cenzura - kada gledate program HRT-a, imate osjećaj da živite u nekom paralelnom svijetu", kazao je Zovko ocijenivši i da ne postoji političke volje da se to promijeni.

''Pozivam sve kolege i kolegice HRT-a da dignu svoj glas protiv ovakvog stanja, cenzure i nakaradnog vođenja HRT-a. Ovo je sramota, ova firma se vodi prema propasti'', kazao je Zovko.

Predsjednik HND-a osvrnuo se i na istup premijera Andreja Plenkovića, koji je novinarima 24sata poručio da su ''najangažiraniji u hajci'', govoreći o ''kreiranju niza napada na HDZ kroz medije''.

''Bio je to krajnje neprimjeren istup premijera prema novinarki i ekipi 24sata. Puna podrška kolegama iz 24sata'', kazao je Zovko.

Sever: Nemar prema javnom servisu koji građani obilno plaćaju

Predsjednica SNH-a Maja Sever podsjetila je i kako se, nakon primjedbi na regularnost postupka, dvaput održala sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj je utvrđen prijedlog imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, ocijenivši to forsiranjem političke volje vladajuće većine.

''Odlučilo je petero ljudi i dvije kuverte'', kazala je Sever, dodavši kako bi javni servis trebao biti glas javnosti, ali i jedan od glavnih stupova koji zaista podupire slobodne medije u Hrvatskoj.

''A gdje smo? Prema istraživanju Udruge javnih servisa Europe (EBU), HRT nije u prvih pet medija čijem informativnom programu gledatelji vjeruju. Za milijardu i nekoliko stotina milijuna kuna godišnje došli smo do točke u kojoj gledatelji vjeruju nekom drugom. Mislim da je većina u ovom društvu došla do točke kada su shvatili da nešto ne valja'', kazala je Sever. Premijera Plenkovića javno je pitala i zašto ne mijenja Zakon o HRT-u, zašto se ne mijenja regulativa za osiguranje neovisnosti medijskih regulatora - Programskog vijeća HRT-a i Agencije za elektroničke medije - te zaključno, zašto o ravnatelju HRT-a odlučuje uvijek i jedino politička većina.

''Sve ovo što se danas događa rezultat je nemara prema javnom servisu koji građani obilno plaćaju i koji ne služi građanima i javnom dobru'', zaključila je Sever.

Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek ocijenio je HRT ''moćnim oružjem u rukama vladajuće stranke, a ne javnim servisom'', a predsjednica ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić ukazala je na niz propusta u informativnom programu HRT-a, ustvrdivši kako to nije javni, nego stranački servis.

''N1, koji ne dobiva 1.3 milijarde kuna pretplatničkog novca, obavlja funkciju javnog servisa'', kazala je, nazvavši stanje na HRT-u tragičnim. Podsjetila je na riječi predsjednika Zorana Milanovića kako ''HRT ne treba imati informativni program'', što su čelnici HND-a i SNH ocijenili apsolutno pogrešnim, dodavši kako javnost ima pravo na objektivan, vjerodostojan i transparentan javni servis.

Pročitajte više