Ministar otkrio datum: 12. prosinca odluka o borbenim avionima

MINISTAR obrane Mario Banožić u večerašnjem je HRT-ovom Dnevniku na pitanje kad će biti donesena odluka o tome čije će Hrvatska avione kupiti odgovorio da je rok koji su si zacrtali 12. prosinca.

Banožić je rekao kako očekuju da će ponuditelji smanjiti ponudu. Naglasio je i da postoje financijske mogućnosti koje bi možda odgodile otplatu u idućem razdoblju.

"Definitivno to ne treba promatrati kao trošak jer znamo da je Hrvatska vojska mnogo puta bila prezentirana kao trošak, a danas imamo za posljedicu da nam se događaju stvari možda poput i ove, gdje vidimo da nam izlazi vremenski rok za našu tehniku, što dovodi u problem i samo funkcioniranje HRZ-a", rekao je Banožić.

O Milanovićevoj izjavi

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da bi prvi izbor trebali biti američki avioni, Banožić je rekao da je po njemu nekorektno davati takve izjave.

"Mislim da je ovo trenutak kada treba biti krajnje odgovoran, ne iznositi paušalna rješenja prema medijima, ne pokušati dodvoravati se na neki način određenim ponuđačima ili zemljama", rekao je Banožić.

Podsjetimo, prošlog tjedna u Ministarstvo obrane RH stigle su četiri ponude za nabavu višenamjenskih borbenih aviona, i to od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael.

"Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine", objavila je vlada.

Rasprava o avionima na Indexu

Krajem prošlog tjedna je Index iz svog studija emitirao emisiju u kojoj su Indexov novinar Vojislav Mazzocco i njegovi gosti, vojni analitičar portala Obris Igor Tabak i saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović, raspravljali o kupovini borbenih aviona.

Razgovarali su o ponovnom pokušaju Hrvatske da kupi borbenu eskadrilu i o tome koliko ulaganje u nadzvučne vojne avione za našu zemlju ima smisla te postoji li opasnost za koju se moramo pripremati golemim ulaganjima u Oružane snage.

Pogledajte emisiju

Pročitajte više