Odluka Vlade Crne Gore: S ulaganjem od pola milijuna eura dobijete i crnogorsko državljanstvo

"KAO DIO kvalifikacijskog procesa za stjecanje crnogorskog državljanstva, zainteresirane osobe morat će investirati najmanje 500.000 eura u Crnu Goru, od čega će dio sredstava biti direktno uplaćen u državni proračun", objavljeno je na službenim stranicama Vlade Crne Gore o promjenama kriterija za stjecanje crnogorskog državljanstva.

Naime, prema odluci Vlade te zemlje, svatko može dobiti putovnicu ako u Crnu Goru investira najmanje pola milijuna eura! Vlada Crne Gore navodi kako takvu praksu već imaju Austrija, Kanada i SAD, a sve zbog toga da bi se pozvali bogati strani investitori da ulažu u tu zemlju.

Pozivaju velike tvrtke da se premjeste u Crnu Goru

Ovim potezom, objašnjava se, Crna Gora želi potaknuti velike tvrtke da premjeste sjedišta njihovih kompanija u Crnu Goru te da uvedu nove tehnologije, inovacije i know how te značajno unaprijede transfer neophodnih znanja i vještina i stvore nove mogućnosti zapošljavanja.

"Vlada Crne Gore će na ovom programu surađivati s najpoznatijim svjetskim odvjetničkim tvrtkama, kao i konzultantskim kompanijama, kako bi se stvorili uvjeti da se mogućnost za stjecanje crnogorskog državljanstva pruži samo onim poslovnim ljudima koji imaju nespornu i kredibilitetnu poslovnu biografiju i financijske mogućnosti koje će pridonijeti razvoju crnogorske ekonomije", stoji na kraju obavijesti u kojoj se dodaje kako Crna Gora zadržava diskrecijsko pravo da i u slučaju pozitivnih mišljenja odbije dati državljanstvo. 

Shinawatrin poučak?

Podsjetimo kako je Crnu Goru potresala velika afera oko državljanstva Thaksinu Shinawatri koji je zbačen 2006. godine s vlasti u Tajlandu, nakon čega je u odsutnosti osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine zbog korupcije i zlouporabe položaja. Utočište je Shinawatra potražio u Crnoj Gori, a postao je državljanin te zemlje pod sumnjivim okolnostima.

Dodjela crnogorskog državljanstva bivšem tajlandskom premijeru je poboljšala ugled Crne Gore u svijetu. Nekoliko je europskih zemalja i ranije davalo državljanstvo kontroverznim poduzetnicima pa Crna Gora tu ne predstavlja nikakav izuzetak", pokušao je svojedobno objasniti nevjerojatnu blamažu crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen.   


.

Pročitajte više