Odluka Vlade: Do kraja godine 5 posto zaposlenika u državnim i javnim tvrtkama ostaje bez posla

PLAN smanjenja broja zaposlenih u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu države i javnim ustanovama podrazumijeva da se sve državne tvrtke i javne ustanove moraju do kraja godine riješiti pet posto zaposlenih, odlučeno je danas na zasjedanju Vlade.

Koliko je pet posto!?

U obrazloženju odluke stoji kako tvrtke moraju u roku od dva mjeseca izraditi temeljitu analizu, ali i program zbrinjavanja pet posto svojih djelatnika. Nakon toga imaju četiri mjeseca za otpuštanja.

Najava o otpuštanju pet posto djelatnika stajala je u nedavno objavljenom gospodarskom programu oporavka Hrvatske, koji je prezentirala Kosor. No, prije same odluke mnogi su očekivali kako će Ministarstvo javne uprave izraditi registar djelatnika u javnim i državnim tvrtkama kako bi se utvrdilo koliko je zapravo ljudi zaposleno.

Nakon ove odluke Vlade ostaje nejasno hoće li se na Zavodu za zapošljavanje naći 10, 15 ili možda 20 tisuća ljudi.

Kalmeta bez Sindikata poslao u Sabor izmjene Zakona o radu

Također, danas je Iz Vlade u saborsku proceduru odaslan nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o radu koji nema podršku glavnih sindikalnih središnjica.

Naime, ministar pomorstva, prometa i veza Božidar Kalmeta objasnio je kako se mijenjaju dvije dosadašnje odredbe Zakona o radu koje se odnose na kolektivne ugovore. Riječ je o članku 262. i 263, prema kojima se svi kolektivni ugovori u roku od mjesec dana mogu raskinuti, dok u idućih šest mjeseci sindikati i poslodavci mogu dogovoriti nove kolektivne ugovore.

Ministar Kalmeta iskoristio je prigodu te se premijerki Kosor požalio na ponašanje sindikata koji su odbili primiti dva njegova poziva da zajedno rasprave članke ZOR-a o kolektivnim ugovorima. Kosor je u svom odgovoru Kalmeti pozvala sindikate da se vrate u GSV jer je to po njoj jedino pravo mjesto za socijalni dijalog.

Pročitajte više