Odmrzavanje sredstava bivše SRJ ´ništa dramatično´

ODLUKA američke vlade o odmrzavanju sredstava SRJ-a koji su bili blokirani u okviru sankcija protiv te države za Sloveniju ne predstavlja ništa dramatičnoga, ocijenio je za slovensku tiskovnu agenciju STA vladin povjerenik za sukcesiju Rudi Gabrovec.

Ured američke vlade za kontrolu strane imovine (OFAC) objavio je u petak službene uvjete za debloblokiranje sredstava bivše Jugoslavije, ali na snazi ostaju odluke o zamrzavanju nekretnina bivše SFRJ, imovine nekadašnje Narodne banke Jugoslavije, te osoba povezanih sa Slobodanom Miloševićem, ocijenio je Gabrovec, dodajući da nekadašnja savezna imovina u inozemstvu ostaje blokirana sve dok sporazum o sukcesiji ne ratificira svih pet država-nasljednica.

SAD deblokirao sredstva bivše Jugoslavije

Sjedinjene Države poduzele su korake kako bi deblokirale ´značajan dio´ imovine bivše Jugoslavije zamrznute za vrijeme ratova vođenih na tim prostorima, priopćio je u petak State Department.


´Deblokiranjem te imovine Sjedinjene Države se nadaju pomoći napretku regionalnog gospodarstva i jačanju trgovine i investicija u jugoistočnoj Europi´, rekao je u priopćenju zamjenik glasnogovornika State Departmenta Philip Reeker.

Ta imovina bila je blokirana tijekom 90-tih u okviru serije ekonomskih sankcija koje su nametnule Sjedinjene Države režimu bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića zbog uloge u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Pročitajte više