Određeno sudsko vijeće ali ne i ročište za ponavljanje postupka Gotovina protiv Vlade

OPĆINSKI sud u Zagrebu formirao je tročlano sudsko vijeće, ali još nije određeno ročište na kojem će se ponovno odlučivati o tužbi odvjetnika haškog optuženika Ante Gotovine protiv Vlade zbog dokumenata koje im je Vlada odbila predati, doznaje se na zagrebačkom Općinskom sudu.

"Formirano je vijeće koje će odlučivati o tužbi zbog nezakonite radnje, ali još nije određeno ročište za tu parnicu", kazao je Hini predsjednik Građanskog odjela Općinskog suda Slavko Pavković.

On je bio predsjednik tročlanog vijeća koje je lani u lipnju donijelo međupresudu po kojoj je Vlada Gotovininim odvjetnicima morala predati dokumentaciju dostavljenu Haškom sudu vezanu uz optužnicu protiv njihova branjenika.

Zagrebački Županijski sud je međupresudu, kao nedopuštenu i nezakonitu, ukinuo u prosincu i vratio predmet na ponovni postupak.

Saborski zastupnik HSLS-a Joško Kontić najavio je ovoga tjedna interpelaciju po kojoj bi Vlada, ako bude prihvaćena, u roku od sedam dana morala predati dokumentaciju koju traže Gotovinini odvjetnici. Premijer Ivica Račan jučer je rekao da će Vlada predati dokumentaciju kada to odluči sud u postupku koji je u tijeku.

Županijski sud je spor između Gotovine i Vlade vratio na početak s uputom da prije donošenja nove zakonite odluke Općinski sud ocijeni urednost tužbe. Naime, Gotovini odvjetnici nisu u tužbi pobliže naznačili svaki pojedini dokument koji traže od Vlade, pa se Vlada na tužbu nije mogla valjano očitovati.

Viši sud smatrao je nepravilnim stajalište nižeg suda da se može postupati po neodređenom tužbenom zahtjevu. Budući da nije bilo pravnog uporišta za postupanje međupresuda je ukinuta.

Međupresuda je, po ocijeni Županijskog suda, bila i nedopuštena jer njome uopće nije postignut cilj, odnosno hitna zaštita ustavnih prava kao što su tražili odvjetnici. Općinski sud je međupresudom pružio samo deklaratornu zaštitu jer je o predaji dokumenata mogao odlučiti tek po njenoj pravomoćnosti.

Ona bi postala pravomoćna u slučaju da se na nju jedna do strana, u ovom slučaju Vlada, nije žalila.

Tijekom postupka pred Općinskim sudom utvrđeno je da je Haškom sudu iz raznih izvora dostavljeno 77 dokumenata vezanih uz optužnica za ratne zločine protiv Ante Gotovine. Njegovi su odvjetnici, međutim, od Vlade tražili i neodređeni broj vojnih zapovjedi, transkripata, video i audio snimki izvješća i dnevnike o akcijama Hrvatske vojske u kojima je sudjelovao Gotovina. Većina se tražene dokumentacije odnosila na akciju "Oluja".

Umirovljeni general Ante Gotovina optužen je u lipnju 2001. pred Haškim sudom za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene nad srpskim stanovništvom tijekom operacije "Oluja" 1995.

Gotovina je od tada u bijegu i za njim je raspisana međunarodna Interpolova tjeralica.

(Hina) ggrb so

Pročitajte više