Odricanje s bazenom: Milinovićeva kuća kao spomenik HDZ-ovu licemjerju

ŠTO HDZ više toga nastoji sakriti, to se više zaklinje u domoljublje. Što HDZ više nastoji uzeti, to više poziva na odricanje. Što je hrvatskim građanima teže, to se HDZ više bahati.

Upravo onaj koji je pred svojom bolnicom u Gospiću poručivao kako "odricanje u krizi znači ljubav prema domovini", sada gradi viletinu s bazenom. Upravo oni koji su sjedili u Vladi dok je Hrvatska klizila u propast, pokupovali su ogromne stančuge i krenuli u gradnju raskošnih kuća. Upravo ona koja je raspisala harač, sada pita "što su Hrvati spremni učiniti za Hrvatsku".

Razbacivanje mišićima, lancima,  kvadratima - i domoljubljem

Nema veze što Darko Milinović gradi kućerinu od tisuću kvadrata, vrijednu dva milijuna kuna. Nije sada važno kako je od plaće, zajedno sa suprugom, u dva desetljeća uštedio milijun kuna, ni kako je od roditelja dobio još 700 tisuća. Nije bitno je li bazen na kraju ispao "malo veća kada". Važno je samo primijetiti kako se ovdje radi upravo o onom ministru koji odricanje izjednačuje s domoljubljem, onome koji priprema ljude na smanjivanje plaća i kresanje socijalnih prava, o onome koji najavljuje spajanje bolnica i dodatno smanjivanje kvalitete medicinske usluge. A sve u ime odricanja za domovinu.

Milinović se dosad razbacivao mišićima, kao i lancima kojima je demonstrirao svoju čvrstu ljubav prema domovini, da bi sada došlo vrijeme da se razbacuje kvadratima na kojima bi mu pozavidio čak i Ivo Sanader. Nije vrag da je Milinović, pored svega, još i umislio da je njegov prirodni nasljednik?

Što je teže, HDZ se više bahati

No, kako god bilo, što god Milinović mislio i na koji god način skucao novac za kućerinu, njegov slučaj zapravo pokazuje pravu narav HDZ-ove vladavine. Bijesni (službeni) automobili, luksuzni stanovi (pa i za sirotinjske pare), feudalni posjedi, skupe (premijerkine) torbice, ekstravagantna ljetovanja... Što je narodu teže, to se njegova vlast više bahati. I što se više bahati, to se više zaklinje u ljubav prema domovini.

"To je ljubav prema domovini, to je osjećaj prema domovini, ali i realno sagledavanje stvarnosti", legendarna je Milinovićeva kovanica koju je smislio tijekom zahvale svojim gospićkim liječnicima što su svojedobno pristali na smanjivanje plaća, a zapravo je poslužila kao slogan za predstojeće kresanje primanja korisnicima državnog proračuna. Onog proračuna po kojem je HDZ haračio. I čije su milijarde na kraju završile u privatnim džepovima.

Todorićev dvorac i Milinovićeva vila

Kao što je Todorićev dvorac na obroncima Sljemena postao simbol feudalnog ustroja Hrvatske - bezakonja, samovolje, socijalne nepravde, tajkunizacije, političkog služenja krupnom kapitalu - tako bi Milinovićev dvorac mogao postati jedan od simbola HDZ-ove vladavine: socijalne neosjetljivosti, licemjerja i prijetvornosti.

Baš kao i devedesetih, tako i danas - točno jedno desetljeće kasnije - hrvatski građani ponovno moraju gledati kako se privilegirana kasta HDZ-ovih "domoljuba" bahati stanovima, kućama, torbicama, ušteđevinama i kreditima, o kojima oni mogu samo sanjati. Dok čekaju ovrhu.

Od lanaca do bazena

Pa ako već oni famozni Milinovićevi lanci kojima je destabilizirao Račanovu vlast nisu služili za demonstriranje domoljublja, onda bi barem njegova kućerina mogla poslužiti za iskazivanje bahatosti i licemjerja. Nema skromnosti dok se poziva na odricanje. Nema pristojnosti dok se maše patriotizmom. Nema obraza dok se pljuje po tuđem.

I zato je lijepo da Milinović gradi svoj dvorac. Osim što će u njemu uživati kao pravi gospodar Like (zemlje na obroncima njegove vile), on će ostati kao trajni podsjetnik na drugu dekadu HDZ-ove vladavine. Obilježene prijetvornošću, lažnim domoljubljem, naglim (i sumnjivim) bogaćenjem i - naravno - socijalnom, društvenom i gospodarskom propašću. Što veća propast, to veći spomenik. Može i drugačije: što veća kućerina, to veće - domoljublje.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više