Odrubljivanje glava taocima - sporna interpretacija islama

ODRUBLJIVANJA glava taocima u Iraku djelo su skupina koji se, s ciljem zastrašivanja stranaca da ne dolaze u Irak surađivati s okupacijskim snagama, pozivaju na spornu interpretaciju islama, ocjenjuju stručnjaci i vjerski dužnosnici.

Tijela Amerikanaca Eugenea Armstronga i Jacka Hensleya otkrivena su ovog tjedna u Bagdadu. Amerikancima je glave odrubila skupina Tawhid wal Jihad (Ujedinjenje i sveti rat) jordanskog islamiste Abua Musaba al-Zarqawija, u ime "svim muslimana" zatočenih u Iraku.

Sudbina Britanca Kennetha Bigleya, koji je otet zajedno s dvojicom Amerikanaca 16. rujna u Bagdadu, još uvijek nije poznata, a skupina je zaprijetila da će ga pogubiti na isti način kao i Amerikance.

Od početka vala otmica, u travnju ove godine, sunitske skupine odrubile su glave većem broju stranih talaca.

Ta ubojstva, koja su duboko šokirala javnost diljem svijeta i čije su video-snimke objavljene na islamističkim internetskim stranicama, nose i jasnu poruku: strance treba zastrašiti da ne dolaze raditi u Irak s proameričkom vladom ili okupacijskim snagama, ocjenjuju analitičari.

"Religija je postala instrument političkih interesa", smatra Shireen Hunter iz Centra za međunarodna strateška istraživanja, sa sjedištem u Washingtonu. "Radi se o selektivnoj i rigoroznoj interpretaciji islama kako bi on služio za političke ciljeve", dodala je.

U nekim zemljama, poput Saudijske Arabije, zakon, koji je u skladu sa šerijatskim pravom, predviđa kaznu odrubljivanja glave u slučajevima poput silovanja, ubojstava ili napada oružjem.

Shireen Hunter smatra da su pobunjenici u Iraku i uleme koji ih podržavaju proširili interpretaciju šerijatskog zakona i na one koje smatraju svojim "neprijateljima" u zemlji u ratu, kao što je to slučaj i kod naoružanih palestinskih skupina koji samoubilačke napade na Izraelce smatraju "legitimnima".

Jedan dužnosnik Odbora ulema, organizacije vjerskih dužnosnika iračkih sunita koji imaju veliki utjecaj na pobunjenike, ocjenjuje da je pitanje odrubljivanja glava taoca "vrlo kompleksno" te da ga treba promatrati u svjetlu okupacije Iraka.

"Zašto ne dovedemo u pitanje legitimnost ubojstva Iračana od strane američkih vojnika, uništavanje čitavih gradova i drugih zločina koji se čine protiv Iračana", kazao je Mouhtanna Hareth al-Dari.

On je također ustvrdio da svi stranci, čak i ako se radi o civilima, koji dolaze raditi u Irak na račun američkih i drugih snaga, "pomažu okupaciju i produžuju je".

Utjecajni muslimanski vjerski dužnosnik Yusef al-Qardaoui kazao je početkom rujna da se protivi načelu otimanja talaca.

"Šerijatski zakon ne tolerira otimanja i prijetnje ubojstvima", zaključio je.


Pročitajte više