Održan IDC IT Security Roadshow

ANALITIČKA kuća IDC danas je u suradnji s partnerima održala peti IDC IT Security Roadshow. Konferencija je okupila oko 300 domaćih i stranih sudionika, s naglaskom na ulaganja u sigurnost informacijskih tehnologija. Osim gostiju predavača, Ofera Akermana i Craiga Fellensteina, predavanja su održali i stručnjaci partnerskih tvrtki - Cisco Systems, APC, CS Computer Systems, Elatec/Gemalto, IBM, Internet Security Systems, Oracle i RECRO net.

U većini zemalja središnje Europe, ulaganja u IT sigurnost narasla su za oko 23 posto u odnosu na prethodnu godinu. Preliminarni podaci tvrtke IDC pokazuju da je tržište sigurnosti informacijskih tehnologija u Hrvatskoj, u odnosu na 2005. godinu, naraslo za oko 13 posto te da je vrijednost tog tržišta lani iznosila oko 15,7 milijuna dolara. Od toga veliku većinu čine segmenti usluga i softvera, a manji dio zauzele su hardverske komponente tj. integrirana sigurnosna rješenja među kojima i vatrozidi te VPN uređaji.

"Svaki korak naprijed u tehnološkom smislu znači i pojavu novih sigurnosnih prijetnji. Važno je stoga znati da je većinu novih tehnologija moguće unaprijed pripremiti putem inteligentnog dizajna sustava koji obuhvaća nadogradnje i ažuriranja, koja predviđaju nove potencijalne slabosti.“ -izjavio je Torben Pedersen, direktor savjetovanja za IT tržišta pri IDC CEMA.

Prilagodba evoluciji IT sigurnosti bila je tema predavanja Jonathana Gostanda iz tvrtke Cisco Systems. O preprekama u uvođenju ISO27001:2005 norme govorio je Goran Kapić, CS Computer Systems, a o osiguranju sukladnosti sigurnosnih sustava i sigurnosti na zahtjev govorili su Saša Kerec iz IBM Hrvatska, te Leslie Horacek, IBM Internet Security Systems.

O fizičkoj sigurnosti u podatkovnim centrima govorio je Nino Kovačić iz M SAN Grupe, a o probojima računalne sigurnosti za svega jednu minutu predavanje je održao Ivica Ostojić iz tvrtke Cisco Systems. Digitalni video nadzor bila je tema predavanja Tomislava Jukića iz IBM Hrvatska, a o potrebi napredne autorizacije korisnika u poslovanju tvrtki govorio je Istvan Botos iz tvrtke Gemalto.

Studiju slučaja na temu povećanja sigurnosti kompleksnih mreža ključnih za poslovanje predstavio je potom Hrvoje Fruehwirth iz tvrtke RECRO net. Poslovno i pravno osiguravanje poduzeća tema je koju je za kraj obradio Duško Vukmanović iz tvrtke Oracle.

Pročitajte više