Održan "Zagreb pride 2005."

STOTINJAK sudionika danas održanoga "Zagreb Pride 2005." tražili su prolazeći ulicama gradskog središta potporu za donošenje zakona o registriranom partnerstvu.

Pripadnici lezbijske, gay, biseksualne, transrodne, transseksualne, interseksualne i queer populacije upozorili su na diskriminaciju pojedinaca s obzirom na njihovu spolnu orijentaciju.

Sudionici parade smatraju da bi zajednicu homoseksualnih partnera zakonom trebalo izjednačiti s brakom muškarca i žene.

Koordinatorica lezbijske skupine "Kontra" Sanja Juras želi da što više političkih stranaka i građana podupre takav zakon jer on, kako je rekla, ukida diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije u sklopu obiteljskog zakonodavstva.

Izrazila je žaljenje što je udruga "Iskorak" odustala od organizacije skupa. Sandra Brumen iz "Epikrize" istaknula je kako takav skup nije kontraproduktivan te da potreba velikog osiguranja pokazuje kakvo je stanje u društvu i državi. Dodala je da su dobili pismenu potporu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Na skupu je bila i predsjednica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin.

Ovogodišnji skup organizirale su pripadnice feminističke skupine "Epikriza", koju podupiru Centar za mirovne studije i lezbijska grupa "Kontra". Sudionici povorke, njih oko stotinu, nosili su natpise "Ljubav sve pobjeđuje", "Homofobija je bolest", "Transrodno je zgodno", "Lezbe i pederi protiv pedofilije", "Seksualnu edukaciju u škole".

Ove godine nije održan prigodan program, a skup su poduprle Jelka Glumičić iz karlovačkog Odbora za ljudska prava i Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e.

Cijeli događaj, osim pojedinačnih dobacivanja, prošao je bez izgreda i uz jako policijsko i zaštitarsko osiguranje.

Protivnici gay kampanje dijelili su okupljenim građanima letke na kojima je pisalo: "Hrvatice i Hrvati, recimo NE! pederizaciji Hrvatske!"

(Foto: Arhiva)

Pročitajte više