Održana komemoracija za ubijene srpske civile u Gruborima kod Knina

Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL

KOMEMORACIJA za šestero srpskih civila, koje su na današnji dan, 25. kolovoza 1995., ubili pripadnici Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko, održana je u selu Plavno i njegovom zaseoku Grubori kod Knina, u nazočnosti predstavnika nacionalnih manjina i vlade.

Komemorativni skup održan je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije u sjećanje na 25. kolovoza 1995., kada su pripadnici ATJ Lučko ušli u Grubore i ubili šestero srpskih civila. Ubijeni su Marija Grubor (90), Miloš Grubor (80), Jovan Grubor (73), Jovo Grubor (65), Milica Grubor (51) i Đuro Karanović (45), a iz SNV-a ističu da su neke žrtve smaknute hicima iz vatrenog oružja, neke zaklane, a neke zapaljene u vlastitim kućama.

Vučićev izaslanik: Treba prekinuti zavjet šutnje

Specijalni izaslanik srpskog predsjednika za rješavanje pitanja nestalih osoba s Republikom Hrvatskom Veran Matić osvrnuo se na činjenicu da do danas nitko nije odgovarao za te zločine.

"Treba prekinuti zavjet šutnje koji je karakterizirao suđenje za ovaj zločin u Gruborima. U presudi piše, civili su ubijeni samo zato što su Srbi, zgrade su paljene samo zato što u njima žive Srbi", rekao je Matić. Poručio je i da se nekažnjeni zločini uvijek vraćaju i nanose zlo. 

Odustalo se od procesuiranja odgovornih

"Za sve naše zemlje vrijedi isto - da se moramo sa zlom u našim redovima izboriti, da zločini moraju biti kažnjeni, javno i stalno osuđivani, moraju postati dio narativa naših institucija na svim razinama", poručio je Matić dodavši da je prije tri godine napravljen iskorak prema pomirenju građenju hrvatsko-srpskih odnosa.

IZ SNV-a podsjećaju da je istraga o zločinu započela tek 2009., a da su hrvatske vlasti taj zločin, ubrzo nakon što se dogodio, zataškavale. Za ubojstvo šest srpskih civila 2010. optuženi su pripadnici ATJ Lučko Frano Drljo, Božo Krajina i Igor Beneta, no oslobođeni su optužbi.

Bačić: U obnovu Grubora do sada je uloženo 11 milijuna eura

Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić poručio je kako je svojim dolaskom htio izraziti sućut obiteljima poginulih u Gruborima.

"To je civilizacijska gesta koju moramo napraviti jedni prema drugima, razumjeti koliko bola su zločini prouzročili obiteljima stradalih, a kako bi to bio iskorak u građenju uključivog društva, što hrvatsko društvo svakako jest", rekao je. 

Osvrnuo se na tijek obnove Grubora, koja je predviđena zaključkom vlade o revitalizaciji Grubora iz 2021., istaknuvši da je do sada dovršeno deset obiteljskih kuća. Još će se dvije obnoviti, a za preostalih osam će se izgraditi zamjenske kuće. Do sada je u obnovu uloženo 11 milijuna eura, istaknuo je Bačić.

Pročitajte više