Održana komemoracija za vojnike stradale u Makijivki. "Jako je teško, zastrašujuće"

Foto: EPA

DVJESTOTINJAK okupljenih je izrazilo tugu i bijes na središnjem trgu u gradu Samari tijekom rijetke javne komemoracije u Rusiji. Komemoracija je održana u čast ruskih vojnika koji su poginuli u napadu ukrajinske vojske na zgradu škole u Makijivki, gradu u regiji Donjeck koja se nalazi pod djelomičnom okupacijom Rusa još od 2014. godine. 

Moskva je danas priznala da je 89 vojnika poginulo kada je pogođena zgrada u kojoj su bili smještene ruske snage, što su najveći ruski gubici u pojedinačnom ukrajinskom napadu. Uprava za strateške komunikacije ukrajinskih oružanih snaga je u nedjelju objavila da je oko 400 mobiliziranih ruskih vojnika ubijeno, dok ih je 300 ranjeno. 

"Zajedno ćemo slomiti neprijatelja"

Ruski blogeri tvrde da su mnoge žrtve bili rezervisti nedavno mobilizirani u vojsku. Okupljeni ljudi su položili ruže i vijence na središnjem trgu u gradu Samari, odakle su došli neki vojnici, dok je pravoslavni svećenik čitao molitvu. Vojnici su također ispalili počasni plotun na komemoraciji, a neki od ožalošćenih su držali zastave vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

“Jako je teško, zastrašujuće. Ali ne možemo biti slomljeni jer nas tuga spaja”, rekla je na ceremoniji Ekaterina Kolotovkina, voditeljica skupine u kojoj su okupljene supruge vojnika. Kolotovkina je od svog supruga, koji je general, zatražila da se "osveti".  “Zajedno ćemo slomiti neprijatelja. Nemamo izbora", poručila je ožalošćenima.

Slična okupljanja zabilježena su i drugim gradovima regije Samara, uključujući Toljati, dom najvećeg ruskog proizvođača automobila AvtoVAZ. “Kakvi će se zaključci donijeti? Tko će biti kažnjen?” napisao je na društvenim mrežama Mihail Matvejev, član ruskog parlamenta koji predstavlja Samaru, prenosi Guardian.

"Ruske snage su pokrenule zračne napade da se osvete"

Moskva je danas objavila da je korištenje mobilnih telefona vojnika u novogodišnjoj noći dovelo do smrtonosnog napada. "Trenutno povjerenstvo radi na istraživanju okolnosti onoga što se dogodilo", rekao je general pukovnik Sergej Sevrjukov u video izjavi koju je rano jutros objavilo rusko ministarstvo obrane.

"Ali već je očito da je glavni razlog bilo uključivanje i masovna uporaba mobilnih telefona osoblja u dometu neprijateljskog oružja", kazao je. Međutim, za tu tvrdnju nije naveo nikakve dokaze.

Naglasio je da su ruske snage zauzvrat pokrenule zračne napade na skladište vojne opreme u blizini željezničke stanice Družkivke u Donjecku, ubivši do 200 pripadnika ukrajinske vojske i uništivši četiri lansera HIMARS i više od 800 raketa.

Pročitajte više